29 Mayıs Öğrencileri, ALS Hastasının Hayalini Gerçekleştirdi

29 Mayıs Öğrencileri, ALS Hastasının Hayalini Gerçekleştirdi

İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Psikoloji ve Sosyal Hizmet bölümlerinde okuyan bir grup öğrenci, 49 yaşındaki ALS hastasına umut oldu. Hastalık nedeniyle fiziksel becerilerini birer birer yitiren ALS Hastası Beyhan Gökbulut, hastalıkla yaşadıklarını ve hissettiklerini gönüllü öğrencilerin yardımıyla “Birer Birer Terk Ettiler” adıyla kitaplaştırdı. ALS hastalığının seyrine ışık tutan bu sosyal sorumluk projesi, ALS hastaları ve yakınlarının tecrübelerine ışık tutuyor ve yol gösteriyor.

 

Birer Birer Terk Ettiler

Beyhan Gökbulut 49 yaşında bir ALS hastasıdır. Hastalığı 2 yıl önce elinde uyuşmayla başlar. O dönemde 47 yaşında hazırlanıp üniversite sınavına girmiş, çok istediği Psikoloji Bölümü’nü kazanmıştır. İlk yıl o kadar azimle çalıştı ki yüzde yüz burs kazanır. Ancak 1. Sınıfın sonunda bu hastalık başlar ve çok kısa bir süre içinde yatalak hale gelir. Bütün kas kontrolünün yanı sıra konuşma becerisini de kaybeder. Artık sadece gözleriyle, gözlüğüne iliştirilen lazer ışığını karşısındaki duvara yapıştırılmış olan alfabenin harflerine tek tek tutarak konuşabilmektedir. Beyhan bütün fiziksel becerilerini kaybetse de zihinsel becerilerini ve yaşama sevincini kaybetmez ve yaşadıklarını bir kitapta anlatmaya karar verir.

 

Örnek Bir Sosyal Sorumluluk Projesi

İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Psikoloji ve Sosyal Hizmet bölümlerinde okuyan bir grup öğrenci, üniversitenin Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zeliha Babayiğit rehberliğinde, kendisine yardımcı olmaya gönüllü oldu. Her gün belirli bir grup öğrenci, Beyhan Gökbulut’un evine giderek onun lazer ışığıyla tek tek işaret ettiği harfleri bilgisayara geçirerek bu kitabın oluşmasına yardımcı oldu. Hem hasta hem de öğrenciler açısından inanılmaz bir emek ortaya kondu. Sonuçta herkesin hayatına farklı bir ışık tutacak bir kitap ortaya çıktı.

 

“Zihin mi Bizi İnsan Kılar, Beden Mi?”

Beyhan Gökbulut kırklı yaşlarına kadar bu sorunun cevabını bilmiyordu. Ama bir sabah uyandığında bedeninin onu yavaş yavaş terk etmeye başladığını hissetti. Önce sol eli, sonra diğerleri...

“Bedeninizi hareket ettiremeseydiniz kendinizi nasıl hissederdiniz?”

Bu kitap, ALS hastalığıyla yaşamak zorunda olan bir kadının umuda ve umutsuzluğa yolculuğunu anlatıyor. Hayatta neleri kaçırıp kaçırmadığımızı fark edebilmek için, başka bir zihinle hayata bakabilmek için türlü zorluklarla kaleme alınmış bir kitap.

 

 

“Yazım aşamasında birçok insanın emeğinin geçtiği bu kitapta, benimde bir parça katkımın olması beni çok mutlu ediyor. Bu süreçte, kimi zaman zorluklar yaşasak da günün sonunda bir şeyler başarmış olmanın mutluluğu bize yetiyordu. Ayrıca bu çalışmanın okuduğum bölüm açısından da bana birçok katkı sağladığını düşünüyorum. Beyhan Abla’nın yanında geçen saatler süresince yaşadıklarımız, ikili ilişkilerimiz bana öğrencilik hayatımda sahip olamayacağım tecrübeler kazandırdı. Ve bu cesaretinden dolayı da Beyhan Abla’yı hep takdir ettim. Bize böyle bir çalışmada bulunabilme fırsatı sunduğu için Beyhan Abla’ya ve bu çalışmada emeği geçen herkese teşekkür ederim.”

Büşra Onat, Psikoloji Bölümü 1. Sınıf Öğrencisi

 

 

“Vücudunuz üzerindeki tüm kontrol yeteneğinizi kaybetseydiniz ne yapardınız? Ya Beyhan gibi tam hayallerinizin peşinden koşarken adeta hayata yeniden başlamışken, yeniden 18 olmuşken vücudunuza hükmedemeseydiniz ne yapardınız? Beyhan hükmedebildiği tek organı olan gözüyle sizin okurken bizim yazarken keyif aldığımız öyle güzel anılar anlattı ki… Bu kitabın yazım süresi boyunca Beyhan da biz de bazen çok zorlandık... Ama her zaman yüzümüzde bir gülümseme kalbimizde bir coşkuyla Beyhan’ın yanından ayrıldık. Bu kitaptan herkesin alacağı çok şey var… Şiddetle tavsiye ediyorum.”

Ahsen Çağnur Esen, Psikoloji Bölümü 1. Sınıf Öğrencisi

Görüntülenme: 895 Yayınlanma Tarihi: 22 Aralık 2015