Dr. Tayyar Altıkulaç’tan İlk Mushaflara Işık Tutan Bir Eser

Dr. Tayyar Altıkulaç’tan İlk Mushaflara Işık Tutan Bir Eser

 

Günümüze Ulaşan Mesâhif-i Kadîme:

İlk Mushaflar Üzerine Bir İnceleme

 

Mütevelli Heyet Başkanımız Dr. Tayyar Altıkulaç’ın Kur’ân-ı Kerîm’in en eski elyazması metinleri, en eski mushaf nüshalarına ışık tutan Günümüze Ulaşan Mesâhif-i Kadîme: İlk Mushaflar Üzerine Bir İnceleme adlı kaynak eseri İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) tarafından yayımlandı.

Kur'ân-ı Kerîm tilaveti ve kıraat ilmi ve özellikle ilk mushaflar alanında günümüzün önde gelen ilim adamlarından biri olan Dr. Tayyar Altıkulaç, en eski mushaf nüshaları üzerine on beş yıla yakın bir zamana yayılan geniş kapsamlı ve titiz çalışmalarıyla şimdiye kadar Hz. Osman’a nispet edilen ve hatta bizzat kendisi tarafından yazıldığı ileri sürülen mushaflardan İstanbul’da Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi nüshası ile Türk ve İslâm Eserleri Müzesi (TİEM) Kütüphanesi’nde ve Kahire el-Meşhedü’l-Hüseynî’de bulunan nüshaları ve daha sonra Hz. Ali’ye nispet edilen mushaflardan San‘a’da el-Câmiu’l-Kebîr Kütüphanesi’ndeki nüshayı tahkik ederek yayımlamıştır. Kahire’de Methafü’l-Fennî İslâmî’de ve Paris’te Biblioetheque Nationale’de bulunan nüshaları da tahkik ederek ilim dünyasının istifadesine sunan Dr. Altıkulaç, Almanya’da Tübingen Üniversitesi Kütüphanesi’ne kayıtlı mushaf parçalarını da çalışma programına almıştır.

Dr. Altıkulaç’ın uzun yıllara yayılan bu çalışmalarının ürünlerinden biri olan Günümüze Ulaşan Mesâhif-i Kadîme: İlk Mushaflar Üzerine Bir İnceleme adlı kaynak eserinde Arap yazısının tarihi ve özellikleri, ilk mushaflar ve resm-i Osmanî ve oryantalistlerin Kur’an araştırmalarının tenkidi gibi konulara yer verilmiştir. Eserde ayrıca Taşkent Mushafı, Topkapı Mushafı (İstanbul Topkapı Sarayı Müzesi), TİEM Mushafı (İstanbul Türk ve İslâm Eserleri Müzesi), Kahire Mushafı (el-Meşhedü’l-Hüseynî), San‘a Mushafı (el-Câmiu’l-Kebîr Kütüphanesi), Londra Mushafı (British Library), St. Petersburg Mushafı, Paris Mushafı (BiblioethequeNationale) ve Tübingen Mushafı gibi dünyanın farklı ülkelerinin seçkin müze ve kütüphanelerinde korunan ve önemli bir kısmı III. Halife Hz. Osman’a, bir kısmı da Hz. Ali’ye nispet edilen ve günümüze ulaşabilen en eski mushaflar ve mushaf parçalarına dair zengin görsel malzeme ile desteklenmiş ayrıntılı bilgi ve tahliller bulunmaktadır.

Erken dönem mushaflar ve Kur’an tarihi alanında eşsiz bir kaynak özelliği taşıyan eserin sonunda mushaflar ve metin çalışmalarıyla ilgili önemli tespitler ve hatırlatmalar sunulmaktadır. 

Görüntülenme: 4164 Yayınlanma Tarihi: 21 Kasım 2015