İslam ve Din Bilimlerinde Öncü Üniversite

İslam ve Din Bilimlerinde Öncü Üniversite

İslam ve Din Bilimlerinde Öncü Üniversite

Türkiye Diyanet Vakfı tarafından 2010 yılında kurulan İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi, kuruluşu üzerinden çok az bir zaman geçmiş olmasına rağmen Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden biri olma yolunda hızla ilerliyor. Rektör Yardımcısı ve Uluslararası İslam ve Din Bilimleri Fakültesi’nin Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sinanoğlu’na İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi ve Uluslararası İslam ve Din Bilimleri Fakültesi’nin kısa sürede gösterdiği başarının sırrını sorduk.

 

Vakıf üniversitelerinin sayısı giderek artıyor. Bu da öğrencilerin tercih süreçlerini zorlaştırıyor. Sizce öğrenciler neden 29 Mayıs’ı tercih etmeli?

Öncelikle şunu ifade etmek gerekir, temel amacımız niceliği ön plana çıkararak çok sayıda mezun vermek değil nitelikli öğrenciler yetiştirmektir. Sınıflarımızda öğrenci sayısı 25-30’un üzerine çıkmamaktadır. Akademisyen başına yaklaşık 6-7 öğrenci düşüyor. Üniversitemizin tüm programlarında alanında söz sahibi akademisyenlerimiz ders veriyor. Gurur duyduğumuz bir akademik kadroya ve öğrencileri daha lisans seviyesinde lisansüstü çalışmalara hazırlayan bir akademik gelişim programına sahibiz. Öğrencilerimiz uluslararası bir ortamda öğrenim görme ayrıcalığına sahipler. Öğrencilerimizin yaklaşık dörtte biri uluslararası öğrencilerden oluşuyor.

 

Öğrencilere çok cazip burslar sunuyorsunuz. Burs olanaklarından bahsedebilir misiniz?

Üniversitemizin aday öğrenciler için en cazip yönlerinden biri de burslarımız. Gerçek bir vakıf üniversitesi olan İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi’nde öğrencilerimizin tamamı tam veya kısmi bursludur. %50 burslu olan öğrencilerimiz de belli başarı sıralamasını yakalamışlarsa öğrenim ücretinden %100 veya %50 oranında muaf olabiliyorlar. Öğrenim bursu yanında öğrencilerimize, belli başarı sıralamalarına göre 400 ila 2000 TL arasında değişen nakit destek bursları, ulaşım destekleri ve yurt imkanları da sunuluyor. Aday öğrencilerimize bu konularda daha ayrıntılı bilgi için web sayfamızı takip etmelerini öneririm.

 

Fakültenizin ismi “Uluslararası İslam ve Din Bilimleri Fakültesi”, bunun özel bir nedeni var mı?

Uluslararası İslam ve Din Bilimleri Fakültesi, ülkemiz yükseköğretim sisteminde ilahiyat fakültelerine denk bir fakülte olup mezunları ilahiyat fakültesi mezunları ile aynı haklara sahip olmaktadır. Öğrencilerimizin lisans öğrenimini devam ettirdikleri “İslam ve Din Bilimleri Programı”nda “İlahiyat Lisans Programı” müfredatı uygulanmaktadır. Bu programın öğretim dili kısmen Arapça kısmen Türkçe’dir. Ancak öğrencilerimize “seçmeli dersler” ve “akademik gelişim programı” kapsamında sunduğumuz dersler ile programımız farklılaşmakta ve zenginleşmektedir.

Fakültemizde ayrıca gelecek yıllarda öğretim dili tamamen Arapça olan “İslam Bilimleri Programı” ile öğretim dili İngilizce olan “Din Bilimleri Programı”nın açılması, bu programlara seçimlik Türkçe dersler konması planlanıyor. Söz konusu programlar açıldığında dil şartını yerine getiren öğrencilerin diğer programdan da ders alabilmeleri öngörülüyor. Böyle farklı programlar planlamak yanında yurtdışından öğrencilere de kapılarını açmış olması sebebiyle fakültemize isim olarak “Uluslararası İslam ve Din Bilimleri Fakültesi”ni belirlemiş olduk.

 

Arapça eğitiminde şimdiden öncü bir konumdasınız, dil eğitiminde sizi diğer kurumlardan farklılaştıran unsurlar nelerdir?

Öğrencilerimiz, Arapça Hazırlık Sınıfı’nda yaklaşık on beşer kişilik sınıflarda Arap dünyasının seçkin öğretim elemanlarıyla gerçekleştirilen yoğun program sonunda Arapça’da rahatlıkla okuma, yazma ve konuşma becerisi elde etmektedir. Arapça Hazırlık Sınıfı’nın 6. kurunu başarıyla tamamlayan öğrencilerimiz yaz aylarında belli bir program dahilinde Ürdün Üniversitesi’ne gönderilmişlerdir. Öğrencilerimiz burada lisans ders ve seminerleri yanında çeşitli ilmî ve kültürel etkinliklere katılma fırsatı bulmakta, Arapça konuşulan bir İslam ülkesinde dil becerilerini geliştirmektedir. 2015 Ürdün yaz programı hazırlıkları da tamamlanmıştır. İslam ve Din Bilimleri Programı’nda müfredatın %50’ye yakını, çoğu Arap asıllı öğretim elemanlarımız tarafından Arapça olarak işlenmektedir.

 

Arapça dışında ikinci bir yabancı dil imkanı sunuyor musunuz?

Arapça eğitiminin üzerine lisans döneminde isteğe bağlı olarak İngilizce öğrenimine yönelik programlar uyguluyoruz, ayrıca öğrencilerimize üniversitemiz bünyesindeki Sürekli Eğitim Merkezi’nde bu yönde imkânlar sunuyoruz.

 

Akademik kadronuzda Arap asıllı öğretim üyeleriniz var, kadronuzla ilgili ne söylemek isterdiniz?

Fakültemizin lisans programlarında ülkemizin ve Arap dünyasının seçkin öğretim üyeleri ders vermektedir. ÖSYM Kılavuzunda sayısı dokuz olarak görünse de fakültemizde halen tam zamanlı olarak atanmış on altı öğretim üyesi, on bir öğretim görevlisi ve iki araştırma görevlimiz bulunmaktadır. Öğretim görevlilerimizin hepsi ve öğretim üyelerimizin yaklaşık yarısı Arap asıllıdır.

 

İslam Araştırmaları Merkezi (İSAM) ile aynı kampüste bulunmanız fakültenize ne tür imkânlar sunuyor?

Üniversitemizin diğer programları ve fakültemiz tarafından düzenlenen bilimsel ve kültürel etkinlikler yanında İSAM’ın düzenlediği bilimsel etkinlikler öğrencilerimizin gelişimine önemli ölçüde katkı sağlamaktadır. Öte yandan üniversitemizin şimdiden 70.000’i aşan kitap kapasitesiyle sürekli gelişmekte olan kütüphanesi yanında öğrencilerimizin belirli saatlerde Türkiye’nin sayılı ihtisas kütüphanelerinden biri olan İSAM Kütüphanesi’nden de yararlanabilmeleri doğrusu önemli bir ayrıcalıktır.

 

Uluslararası İslam ve Din Bilimleri Fakültesi kurulurken hangi vizyon ile yola çıkıldı?

Fakültemiz lisans programı,

İslam bilimlerinin kaynaklarını, tarihini ve meselelerini bilen,

Farklı disiplinlerin bilgi birikiminden istifade edebilen,

Geçmişi ve bugünü ilmi olarak tahlil edip sağlıklı biçimde anlayan,

Mesleğin ve hayatın gerektirdiği donanıma sahip mezunlar yetiştirmeyi hedeflemektedir.

2011-2012 Akademik yılından itibaren taban puanı başarı sıralamasında giderek yükselen bir başarı grafiğini yakalayan fakültemize 2016-2017 yılında da kıymetli adaylarımızı bekliyoruz.

 

Görüntülenme: 731 Yayınlanma Tarihi: 8 Temmuz 2015