Senail Özkan’a Necip Fazıl Ödülü

Senail Özkan’a Necip Fazıl Ödülü

İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim görevlilerinden Senail Özkan, “Tercüme” dalında 2015 Necip Fazıl Ödülü’ne layık görüldü. Necip Fazıl Ödülleri, Star Gazetesi tarafından her yıl kültür alanında katkıda bulunan değerli isimlere, Necip Fazıl Kısakürek’in kültürel ve manevi mirasını yaşatmak amacıyla veriliyor.

Senail Özkan, önemli şair ve yazarların eserlerini Almancadan Türkçeye çevirerek kültürümüze kazandırdı. Başlıca çevirileri arasında Goethe, Hammel ve Annemarie Schimmel ve Katharina Mommsen gibi önemli şair ve yazarların önemli eserleri bulunuyor. Özellikle, tercümesi bulunmayan Goethe’nin “Doğu-Batı Divanı” eserini başarıyla Türkçeye çeviren Özkan, bu katkılarından dolayı ödüle layık görüldü.

Senail Özkan Kimdir?

1974’te başladığı Hacettepe Üniversitesi Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden 1978’de ayrılarak Almanya’ya gitti. 1979-1985 yıllarında Bonn Üniversitesi’nde Felsefe, Alman Edebiyatı ve Sosyoloji okudu. Üç yıl tekstil ticareti yaptı. Uzun yıllar Federal Almanya’nın Köln ve Bonn şehirlerinde yeminli tercümanlık yaptı. 1997 yılında Anadolu Üniversitesi İktisat Bölümü’nü bitirdi. 1998 yılında Türkiye’ye döndü. Hâlen İstanbul’da oturmakta, felsefeci, yazar ve mütercim olarak hayatını devam ettirmektedir.

Görüntülenme: 599 Yayınlanma Tarihi: 17 Eylül 2015