Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden Yeni Kitaplar

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden Yeni Kitaplar

Üniversitemiz Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyelerimizin, Türk kültür tarihine ışık tutan yeni yayınları raflarda yerlerini aldı. Öğretim üyelerimizden Prof. Dr. Orhan Okay’ın “Anadolu’dan Hatıralarla Nurettin Topçu’nun Mektupları” isimli kitabı ve Beşir Ayvazoğlu’nun “Saatler, Ruhlar ve Kediler (Edebiyat Tarihinin Renkli Dünyasında Kısa Bir Cevelan)” başlıklı çalışması okuyucularla buluştu.

Nurettin Topçu’nun Satır Aralarında Anadolu Hatıraları

Türk Edebiyatı tarihi üzerine yetişmiş en önemli araştırmacı ve akademisyenlerinden olan Orhan Okay’ın, öğretmenlik vazifesiyle geçirdiği Anadolu günlerini, hocası Nurettin Topçu’nun kendisine gönderdiği mektuplardan hareketle kendine has latif bir üslupla kaleme aldığı Anadolu'dan Hatıralarla Nurettin Topçu’nun Mektupları” isimli kitabı Cümle Yayınlarından çıktı.

Kitabı Orhan Okay Hocamızın dilinden dinleyelim: “Nurettin Topçu’nun bana yazmış olduğu mektupları yayımlanmak üzere kaleme aldığım bu kitapta okuyucu, tamamı belki iki formayı geçmeyen bu 18 mektubun dışında, daha çok benim hatıra ve izlenimlerimi bulacaktır. Doğrusu biraz da 1950’li yılların şartlarında Anadolu'dan intibalarımı ve öğretmenlik hayatımı da anlatmak istedim. Böylece bu bir bakıma, mektupların en eskisinin üzerinden 60 yıl geçtikten sonra bunların bana yeniden hatırlattıkları yanında 1950’li yılların şartlarından başlayarak ömrümün kırk yılını alan Anadolu hayatımdan intibaları taşıyan bir kitap oldu. Zannediyorum bu hatıralar memleketin kazançlarıyla beraber kayıplarının da bir açıdan muhasebesi olacak.”

Edebiyat Tarihinin Renkli Dünyasına Yolculuk

Beşir Ayvazoğlu ise Kapı Yayınları tarafından yayınlanan “Saatler, Ruhlar ve Kediler (Edebiyat Tarihinin Renkli Dünyasında Kısa Bir Cevelan)” kitabıyla okurları, Türk Edebiyatının büyük yazarlarının ilginç hikâyeleri arasında bir gezintiye çıkarıyor. Modern edebiyatımızın Bektaşileri, medyumları, düellocuları, diplomatları, ütopyacıları, balıkçıları, intihalcileri, çirkinleri, kedicileri, saatçileri ve saat meraklılarına yer veren bu çalışmada, ayrıca Namık Kemal’in babası ve oğluyla tuhaf ilişkisinden, Abdülhak Şinasi’nin kendisini aşağılayan Yahya Kemal’den nasıl intikam aldığına kadar edebiyatımızın birçok merak uyandırıcı hikayesi okuyucuları bekliyor.

Görüntülenme: 585 Yayınlanma Tarihi: 11 Kasım 2015