Prof. Dr. Muhittin Serin Yönetiminde Klasik İslam Sanatları

Prof. Dr. Muhittin Serin Yönetiminde Klasik İslam Sanatları

Fakültemiz İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü Başkanı Prof. Muhittin SERİN’in Yönetiminde İslam ve Din Bilimleri Programı Öğrencilerine Klasik İslam Sanatları Ders ve Kursları Verilmektedir.

 

Prof. Dr. Muhittin Serin Kimdir?

Hat sanatının usta isimlerinden Muhittin Serin, Kemal Batanay’dan ta’lîk yazı meşk etmiş ve icazet almıştır. Serin, yurt içinde ve yurt dışında çeşitli hat sergilerine katılmış ve seminerler vermiştir. Hat sanatıyla ilgili çok sayıda ulusal ve uluslararası dergilerde yayınlanmış makaleleri bulunan Serin, yurtiçi ve yurt dışında çeşitli konferanslara da katılmıştır. Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi’nde hat ve tezhip maddelerini hazırlayan Muhittin Serin, New York Halk Kütüphanesi Humanities and Social Sciencses Library, Yale Üniversitesi Library Beinecke Rare Book and Manuscript Library, Indiana Üniversitesi Fine Arts Museum, The University of Michigan Library Special Collections Library Michigan, Mısır Milli Kütüphanesi’nde İslam Sanatlarıyla ilgili araştırmalar yapmıştır. Muhittin Serin’in, Kubbealtı Kültür ve Sanat Vakfı yayınlarından çıkan Halim Efendi`nin Celi Divanı Rik`a Meşk Murakkaı, Türk Hat Üstadları 1 - Hattat Aziz Efendi, Şevki Efendi`nin Meşk Murakkai, Kemal Batanay, Kazasker Mustafa İzzet Efendi`nin Meşk Murakkai (Sülüs ve Nesih), Hulusi Efendi`nin Meşk Murakkai, Kazasker Mustafa İzzet Efendi`nin Sülüs ve Nesih Meşk Murakkaı, Hattat Şeyh Hamdullah adlı eserleri bulunmaktadır. Serin’in yine Kubbealtı Kültür ve Sanat Vakfı yayınlarından çıkan Hat Sanatı ve Meşhur Hattatlar adlı kitabı ise hat sanatı için başucu niteliğinde bir kaynak eserdir.

 

 

Hüsn-i Hatt’ın sırları AGEP’te araştırılıyor

İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Akademik Gelişim Programı (AGEP) kapsamında Hüsn-i Hat kursu da start verdi. Prof. Dr. Muhittin Serin’in yönettiği Hüsn-i Hat kursunu ziyaret ettik ve yakından izleme şansı bulduk.

Samimi bir ortamda geçen çalışmalarda Prof. Dr. Serin, öğrencilerle özel olarak ilgileniyor. Muhittin Hoca, her öğrenciye aynı özel ilgiyi sunabilmek için ise sıra dışı bir yöntem izliyor. Alışıldık kurs programı yerine, her öğrenci 14.00-17.00 saatleri arasında Muhittin Serin Hocanın odasına giderek özel ders alıyor.

Ders sırasında verilen ödevler titizlikle kontrol ediliyor, düzeltiliyor, her harfin özel yazı tekniği gösteriliyor ve Hat sanatının araç gereçleri hakkında kapsamlı bilgi veriliyor. Prof. Dr. Muhittin Serin, her öğrencisiyle bilgilerini paylaşırken, onlara gerekli araçları temin etmeye de yardımcı oluyor. Yardımcı olmakla kalmıyor; kamış, kâğıt ve mürekkep gibi temel ihtiyaçlarını karşılıyor. Mürekkebin karışımı ve kamışların yontulması gibi özel marifet ve tecrübe isteyen işleri de öğrencilere göstererek kendisi yapıyor.

 

 

Yazı Nasıl Sanat Olur?

Muhittin Serin Hoca, Hüsn-i Hatt’ın sadece bir yazı türü olmadığını da unutturmuyor. Bir yazının nasıl bir sanat dalına dönüştüğünü anlatırken, Hat sanatının felsefesi hakkında bilgi veriyor. Zira felsefesi olmayan sanat ne kadar sanat olabilir ve felsefesini bilmediğimiz sanatı ne kadar anlayabiliriz düsturuyla Muhittin Hoca, uzun yıllar süren tecrübelerine, onlarca kitapları, makaleleri ve ana kaynak olmuş eserleri için yaptığı araştırmalarına ve derin bilgisine başvurarak, Hat sanatının ince noktalarına değiniyor. Bir yazı nasıl sanata dönüşür? Bir harfe verilen değerin arkasında hangi felsefe yatar? Yontulan kamışın yongası neden çöpe atılmaz? İslamiyet’in ortaya çıkardığı önemli kişiliklerin fikirleri bu sanata ne kadar yansıdı? Hat sanatının önemli akımları, evrimleri ve buna yön veren şahsiyetler gibi birçok soruya Muhittin Serin Hoca’nın Hüsn-i Hat dersinde cevap bulmak mümkün.

Hüsn-i Hattın yanında farklı geleneksel sanatlarda da eğitim alma imkanı sunan AGEP kursları, benzerlerinden farklı olarak, sadece sanatın pratiği değil onun felsefesine de eğiliyor ve dersler akademik bir temel üzerine inşa ediliyor. Derslerde akademik öğretimin en önemli niteliği olan kaynak bilgisi de aktarılıyor.    

Hüsn-i Hatt yanında ayrıca diğer  tezhip, ebru, dini musiki gibi diğer klasik İslam sanatlarına yönelik düzenli kurslar da verilmektedir.