Çeviribilim Bölümü / Mütercim-Tercümanlık (Arapça) Programı

Ülkemizin Orta Doğu ve Arapça konuşan diğer bölge ülkeleriyle siyasî, ticari, kültürel ve bilimsel alanlarda ilişkileri ve ortak faaliyetleri son yıllarda oldukça artmıştır. Bölgesel ve uluslararası düzeyde giderek artan bu ilişkiler, Arapça yazılı ve sözlü çevirmen ihtiyacını karşılayacak çevirmenler yetiştirmeyi kaçınılmaz bir ihtiyaç haline getirmiştir.

PROGRAMIN AMACI

İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Çeviribilim Bölümü, Mütercim-Tercümanlık (Arapça) lisans programının amacı;

•Türkçe ve Arapça dil bilinci gelişmiş,

•Her iki dilin kültürü ve kurumları konusunda bilgili,

•Çeviri dalında kuramsal ve eleştirel bilgi birikimine, aynı zamanda uygulama deneyimine sahip,

•Sosyal bilimler, siyaset bilimi, ekonomi, edebiyat, tarih gibi konularda alan bilgisiyle ve terminolojilerle tanışık yazılı ve sözlü çevirmenler yetiştirmektir.

İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Mütercim-Tercümanlık (Arapça) lisans programı, ulusal ve uluslararası kuruluşlarda çalıştırılmak üzere tercih edilen, teknolojik yöntemleri de kullanarak Arapça- Türkçe, Türkçe-Arapça yazılı ve sözlü üst düzey simultane çeviri yapabilecek nitelikli çevirmenler yetiştirmeyi hedeflemektedir.

Aynı zamanda bu programda verilen eğitimle ilgi ve yatkınlık alanlarına göre öğrencilerimiz, kendilerini birer kültür ve iletişim uzmanı olarak geliştirebilecek, kuramsal modellerle uygulamanın gereklerini birleştirebilecek bir donanımla mezun olabileceklerdir.

PROGRAMIN İÇERİĞİ

Anabilim dalı akademik programında ilk iki yıl Arapça derslerin yanı sıra Çeviribilim alanıyla ilgili teorik dersler verilmekte ve öğrenciler çeşitli çeviri uygulamalarının içinde bulunmaya teşvik edilmektedir. Üçüncü sınıfın bitiminde öğrencilerin yazılı ya da sözlü çeviri uygulaması yapmalarına olanak sağlayacak bir program yürütülmektedir. Dördüncü sınıfta Proje (İnceleme-Uygulama) dersleri kapsamında öğrencilerin her birinin özel bir uygulamayı çeviri araştırması konusu olarak ele alması ve ders bitirme projesi hazırlaması beklenmektedir.

İŞ OLANAKLARI

Mezunlarımız;

• Başbakanlık Enformasyon Daire Başkanlığı
  • İçişleri Bakanlığı
  • Dışişleri Bakanlığı
  • Kültür ve Turizm Bakanlığı
  • Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü
  • Vakıflar Genel Müdürlüğü
  • Dış ticaret Müsteşarlığı,
  • Türkiye Radyo Televizyon Kurumu
  • Anadolu Ajansı

gibi kamu kurumlarının yanında,

• Türkiye’de akredite yabancı diplomatik misyonlar,
  • Özel radyo ve televizyon kuruluşları
  • Gazete, ajans ve yayınevleri
  • Bankalar,
  • Uluslararası ticaret ve taahhüt hizmetleri veren özel şirket
  • Çeviri büroları
  • Savunma Sanayi alanında çalışan şirketler
  • Emlak pazarlama şirketleri

gibi ulusal ve uluslararası boyutta çok çeşitli kurumlarda iş olanaklarına sahip olabileceklerdir.