III. Uluslararası Öğrenci Sempozyumu Yapıldı

Türkiye Diyanet Vakfı'nın, bu yıl üniversitemiz işbirliğinde üçüncüsünü düzenlediği "Uluslararası Öğrenci Sempozyumu" sona erdi. Üniversitemiz Altunizade Yerleşkesi konferans salonunda 24-25 Mart 2017 tarihlerinde yapılan “İslam Dünyasında Dini Akımlar ve Güncel Meseleler” konulu sempozyumda lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencisi olan araştırmacılar dört oturumda tebliğlerini sundular.

Genel değerlendirmenin yapıldığı son oturumda TDV Genel Müdürü Mustafa Tutkun sempozyumda bildiri sunan öğrencileri göstermiş oldukları akademik cesaretten dolayı tebrik etti. Tutkun "Sempozyum çok yararlı bir çalışma oldu. İstifade ettik." dedi.

Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Kaya, öğrencileri sempozyum ile bir araya getirerek akademik çalışmalar yapmasını sağlayan Türkiye Diyanet Vakfı'na, İSAM ve 29 Mayıs Üniversitesi'ne teşekkür etti.

Öğrenci faaliyetlerinin son derece önemli olduğunu vurgulayan Kaya, sempozyum süresince İslam coğrafyasının bir çok noktasını dolaştıklarını, dinî akımların bir çoğunu gözden geçirdiklerini söyledi. Kaya "Müslümanların çoğunlukta ve azınlıkta olduğu ülkelerde din adına akımların nasıl ortaya çıktığını, değişik adlarla ortaya çıkan akımların neler olduğunu, o toplumlara neler vaat ettiğini, hangi yöntemleri kullandıklarını, nasıl karşılandıklarını genel hatlarıyla görmüş olduk. Önemli bir birikim elde edildi." dedi.

Değişik ülkelerdeki İslami akımların birçoğunun o ülkelerdeki bir takım krizler ve savaşlardan sonra ortaya çıktığını gördüklerini vurgulayan Kaya, "Müslümanların çoğunlukta olduğu ülkelerde genellikle yerel akımları, kendi kültüründen yeşeren akımlar olarak görüyoruz. Bazı ülkelerdeki akımların ise ithal, başka bir ülkeden gelen oranın kültürüyle neşet eden akımlar olduğunu görüyoruz. Toplumları iyi tanımak gerekiyor, tanımadığınız topluma bir şey sunmanız, sunduğunuz dil ne kadar iyi olsa da kabul görmeyebilir." dedi.

Öğrencilere de seslenen Kaya "Burada, ülkelerdeki akımları tanıma bağlamında sizlerin önünü açacak çok sayıda konu masaya yatırıldı. Ülkelerinize döndüğünüzde orada birtakım hizmetler üreteceksiniz, etkili olması için bulunduğunuz toplumu ve kültürünü iyi tanıyın." diye konuştu.

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Nedim Serinsu sempozyumu düzenleyen Türkiye Diyanet Vakfı'na ve İSAM ve 29 Mayıs Üniversitesi'ne teşekkür etti. Serinsu, "Temel mesele kardeşliğimizi keşfetmek!" diyerek kardeşin kardeşinden vazgeçmeyeceğini kaydetti.

Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Demirel ise araştırmacı öğrencelere teşekkür ederek makalelerin ilmî makale haline getirilerek bilimsel dergilerde yayınlanmasını önemsediklerini kaydetti.

18 bildirinin sunulduğu "İslam Dünyasında Dini Akımlar ve Güncel Meseleler” başlığıyla düzenlenen 3. Uluslararası Öğrenci Sempozyumu plaket takdimi ve hatıra fotoğrafının ardından sona erdi.

 

Görüntülenme: 478 Yayınlanma Tarihi: 27 Mart 2017