İlahiyat Lisans Programı

Uluslararası İslam ve Din Bilimleri Fakültesi 2011-2012 akademik yılında İslam ve Din Bilimleri Programına öğrenci alarak eğitim öğretim faaliyetlerine başlamıştır. Bu programlara yerleştirilen öğrenciler için “Zorunlu Arapça Hazırlık Sınıfı” programı uygulanmaktadır.

Uluslararası İslam ve Din Bilimleri Fakültesi, ülkemiz yükseköğretim sisteminde ilahiyat fakültelerine denk bir fakülte olup mezunları ilahiyat fakültesi mezunları ile aynı haklara sahip olmaktadır.

Uluslararası İslam ve Din Bilimleri Fakültesi öğrencileri, İslami ilimler birikimini derinlikli bir bakış açısıyla, kendi kaynaklarından ve seçkin bir akademik kadro tarafından öğrenme fırsatını buluyorlar. 

Müfredatı “Temel İslam Bilimleri”ne yoğunlaşan  “İslam ve Din Bilimleri Programı’nın” eğitim öğretim dili kısmen Arapça kısmen Türkçe’dir.

Hedef kitlesi ve programları itibariyle uluslararası bir nitelik taşıyan fakültemizin programlarına yerleştirilen öğrenciler için Arap dünyasının ve ülkemizin seçkin öğretim elemanlarının ders verdiği “Arapça Hazırlık Sınıfı” uygulanmaktadır. Öğrencilerimiz bir eğitim-öğretim yılında Arapça'yı bütün dil becerileri ile öğrenebilmektedir. 

 

2011-2012 akademik yılından itibaren Uluslararası İslam ve Din Bilimleri Fakültesinin Zorunlu Arapça Hazırlık Sınıfı’nda altıncı kuru başarıyla tamamlayan öğrencilerimiz, misafir öğrenci olarak çeşitli dersler almak ve Arapçalarını geliştirmek amacıyla 8 haftalık programlar dâhilinde Ürdün’ün seçkin üniversitelerine gönderilmiştir.  

 

-Öğrencilerimiz İslam ve Din Bilimleri lisans programının % 30 luk kredisine denk gelen dersleri seçkin Arap asıllı öğretim üyelerimiz ile Arapça olarak işlemektedir. Öte yandan öğrencilerimiz Temel İslam Bilimlerinde, Arap asıllı hocalarımızdan Arapça okudukları her dersten belli krediyi, aynı zamanda yerli hocalarımızdan da Türkçe'de okumak suretiyle, bu alanda ülkemizdeki birikimi de tanımış ve istifade etmiş olmaktadır.

 

Uluslararası İslam ve Din Bilimleri Fakültesi, bünyesinde yer alan programlar ile:

  • İslam ilimlerinin kaynaklarını, tarihini ve meselelerini bilen,
  • Farklı medeniyetlerin birikimlerinden istifade edebilen,
  • Geçmişi ve bugünü bilimsel zihniyetle tahlil edip sağlıklı biçimde anlamaya çalışan,
  • Hayatın ve mesleğin gerektirdiği donanıma sahip bulunan,
  • Sosyal bilimler nosyonu kazanmış,
  • Sorumluluk bilinci taşıyan mezunlar yetiştirmeyi; 

bir yandan ulaştığı sonuçları evrensel ölçülerde geliştirirken diğer yandan bu birikimi başta Orta Asya Türk Cumhuriyetleri, Kafkaslar, Balkanlar ve İslam dünyası olmak üzere bütün dünyayla paylaşmayı hedeflemektedir.