Öğretim Üyemiz Prof. Dr. İsmail Erünsal’a “Necip Fazıl Ödülü” verildi

Star Gazetesi tarafından Necip Fazıl Kısakürek’in kültürel ve manevi mirasını yaşatmak amacıyla bu yıl ilki düzenlenen Necip Fazıl Ödülleri sahipleriyle buluştu. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle, 2 Kasım’da İstanbul Haliç Kongre Merkezi Sadabad Salonunda düzenlenen görkemli bir törenle ödüller sahiplerine takdim edildi.

İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi ve İSAM Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Prof. Dr. İsmail Erünsal, “Osmanlılarda Sahaflık ve Sahaflar” eseriyle “Necip Fazıl 2014 Fikir Araştırma Ödülü”ne layık görüldü. Prof. Dr. İsmail Erünsal’a ödülünü Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik takdim etti.

Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen “Star Gazetesi Necip Fazıl Ödülleri Takdim Töreni”nde yaptığı konuşmada, bir kitap aşığı olan, kültür ve medeniyet tarihine katkılar sunan, aynı zamanda sahip olduğu hazineyi öğrenci yetiştirmek suretiyle genç nesillere de aktaran İsmail Erünsal’ı tebrik etti.

Osmanlılarda Sahaflık ve Sahaflar

Osmanlılarda entelektüel hayat üzerine arşiv kaynaklarına dayalı son derece önemli çalışmalar yapan Prof. Dr. İsmail Erünsal, 2013 yılının sonlarında yayımlanan “Osmanlılarda Sahaflık ve Sahaflar” adlı son eserinde sahaflığın XVI. asırdan başlayarak yaklaşık dört asırlık tarihini ele aldı. İstanbul, Bursa ve Edirne’ye ait üç bin civarında mahkeme defteri taranarak elde edilen iki yüz civarında sahaf terekesi ve binlerce arşiv belgesinin kullanıldığı eser, Osmanlı kültüründe sahaflığın yeri, sahafların kitap temin etme süreçleri, ekonomik durumları, müşterileri, kitap fiyatları, kitap müzayedeleri, kitap kültürünün yaygınlaşmasında hattat, müstensih ve mücellitlerin rolleri, yabancılara yapılan kitap satışları gibi konularda benzersiz bir kaynaktır. İslâm Ansiklopedisi’nin hayata geçirilmesinde de önemli bir rol üstlenen Erünsal, hem bu eseri, hem de daha önce yayımlanmış eserleriyle Türk kültür tarihine ciddi katkılarda bulunmuştur.

Prof. Dr. İsmail Erünsal Kimdir?

İstanbul Yüksek İslâm Enstitüsünü 1968’de, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü 1969 yılında bitirdi. İstanbul’da çeşitli kolej ve liselerde edebiyat öğretmenliği yaptı. Meydan Yayınevi’nin yayımladığı Meydan Larousse: Büyük Lugat ve Ansiklopedi’sinin Yayın Kurulunda çalıştı. 1974 yılında doktora eğitimi için İngiltere’ye gitti. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Kütüphanecilik Bölümü’nde 1977′de yardımcı doçent olarak başladığı öğretim üyeliğini 1990 yılına kadar sürdürdü. 1982 yılında Doçent, 1988′de Profesör oldu. 1983 yılından bugüne kadar TDV İslâm Ansiklopedisi’nin telif ve redaksiyon çalışmalarına katkıda bulunmuştur. Halen ansiklopediyi yayımlayan TDV İslâm Araştırmaları Merkezi’nin yönetim kurulu üyesi olup İSAM Kütüphanesi’nin de ilmi danışmanlığını yapmaktadır. Eski Türk Edebiyatı, Kültür Tarihi, Kütüphanecilik ve Arşivcilik sahalarında ilmi çalışmalarına devam etmektedir.

Görüntülenme: 907 Yayınlanma Tarihi: 7 Kasım 2014 Güncellenme Tarihi: 7 Kasım 2014 11:04:03