Uluslararası Osmanlı İstanbulu Sempozyumu - V

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi’nin işbirliğiyle organize edilen “Uluslararası Osmanlı İstanbulu Sempozyumu” bu yıl beşincisi gerçekleştirilecek.

2013 yılından beri İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenli olarak gerçekleştirilen Uluslararası Osmanlı İstanbulu Sempozyumu’nun beşincisi 19-21 Mayıs 2017 tarihleri arasında İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Altunizade Yerleşkesi’nde gerçekleştirilecektir. Sempozyumun amacı, bugün bir dünya metropolü hâline gelmiş olan İstanbul üzerine çalışan araştırmacıları bir araya getirmek ve disiplinler arası bir tartışma ve paylaşım zemini sağlamaktır.

19 Mayıs günü İlber Ortaylı’nın Osmanlı Başkenti ve Orta Avrupa başlıklı konuşması ile açılacak olan sempozyumda 3 gün boyunca Türkiye ve dünyanın önde gelen üniversitelerinden 80 akademisyen 3 paralel salonda gerçekleşecek 20 ayrı oturumda Osmanlı İstanbulu üzerine bilimsel bulgularını paylaşacaktır. İngilizce ve Türkçe gerçekleşecek sunumlarda, İstanbul’un Osmanlı idaresinde geçen uzun asırları, siyasi, iktisadi, sosyal, mimari ve kültürel açılardan ele alınacaktır. İstanbul’daki çeşitli bina, sosyal mekân ve sanayi yapıları, modernleşmenin 19. yüzyılda semtlere dayattığı mimari ve kentsel dönüşüm, şehirdeki toplumsal ve ekonomik hayat gibi kent tarihini doğrudan ilgilendiren konuların yanı sıra, Osmanlıca edebi eser, minyatür ve haritalar, İstanbul’un saray, köşk, konak ve sahilsarayları ve saraylardaki tören ve adetler, eğitim kurumları, Payitaht’taki gayrımüslim halk ve kültür hayatı, şehre yerleşen yabancı göçmenler, şehrin Fransız, Alman, İngiliz, Rus, Leh, Suriyeli ve İranlı ziyaretçilerinin gözlemleri, emperyal bir başkent olan İstanbul’daki Avrupalı diplomatlar ve diplomasi, işgal döneminde İstanbul ve Tanzimat döneminde tesis edilen kurumlar gibi hususlar da ayrıntılı olarak ele alınacaktır.

21 Mayıs günü sinema yönetmeni İsmail Güneş’in moderatörlüğünde ve yönetmen ve senarist Ertem Göreç ve yapımcı Necip Sarıcı’nın katılımlarıyla gerçekleşecek İstanbul’da Sinema başlıklı bir oturum ile kapanacak olan sempozyumumuzda sunulan bildiriler arasından seçilecek metinler bir kitapta biraraya getirilecek ve Osmanlı İstanbulu serisinin beşinci kitabını oluşturacaktır.

Sempozyum programı için tıklayınız!

Görüntülenme: 455 Yayınlanma Tarihi: 2 Mayıs 2017 Güncellenme Tarihi: 2 Mayıs 2017 09:53:36