Doç. Dr. M. Taha BOYALIK el-Keşşâf Literatürü: Zemahşerî'nin Tefsir Klasiğinin Etki Tarihi adlı eseri ile TÜBA'nın Bilimsel Telif Eser Programı Kapsamında Fuat Sezgin Özel Ödülüne Layık Görüldü

Doç. Dr. M. Taha BOYALIK el-Keşşâf Literatürü: Zemahşerî'nin Tefsir Klasiğinin Etki Tarihi adlı eseri ile TÜBA'nın Bilimsel Telif Eser Programı Kapsamında Fuat Sezgin Özel Ödülüne Layık Görüldü

Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. M. Taha BOYALIK el-Keşşâf Literatürü: Zemahşerî'nin Tefsir Klasiğinin Etki Tarihi adlı eseri ile TÜBA'nın Bilimsel Telif Eser Programı (TESEP) kapsamında Fuat Sezgin Özel Ödülüne layık görüldü. 

https://tuba.gov.tr/tr/haberler/akademiden-haberler/2022-yili-tuba-gebip-ve-tesep-odulleri-aciklandi

Tefsirde müteahhirîn dönemi Cârullah ez-Zemahşerî’nin el-Keşşâf adlı eseri ile başlatılır. Bunun en önemli sebebi, Zemahşerî’nin uygulamalı olarak ortaya koyduğu tefsir ve yöntem anlayışının sonraki tefsir faaliyetleri üzerinde belirleyici olması ve geç dönem tefsir literatürünün büyük ölçüde el-Keşşâf’ın etkisiyle şekillenmesidir. Bu tefsir üzerine yazılan şerh, tâlik, muhtasar ve muhakeme türü eserler, el-Keşşâf şerhi haşiyeleri ve el-Keşşâf çizgisindeki telif tefsirler dikkate alındığında, karşımıza onlarca eserden oluşan geniş bir literatür çıkmaktadır.

Bu çalışmada “el-Keşşâf literatürü” diye adlandırılan bu eserler, Zemahşerî sonrası klasik tefsir geleneğinin ana damarını oluşturmuştur.

 

Bu kitapta “el-Keşşâf literatürü” tespit edilerek tanıtılmakta, bu literatürdeki muhteva ilişkileri örnekler üzerinden ortaya konulmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde, “el-Keşşâf literatürü” olarak tespit edilen eserlerin bir kronolojisi çıkarılmış ve bunlardan günümüze ulaşanlar içerik, yöntem, kapsam, kaynaklar ve etkileri açısından kısaca tanıtılmıştır. Literatür incelemesi sırasında birçok nispet iddiasının asılsız ve çok sayıda kütüphane kaydının da hatalı olduğu gösterilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde ise söz konusu literatürdeki muhteva ilişkileri iki örnek üzerinden kronolojik olarak izlenmiştir. Kitap, tefsir alanındaki yazma eser literatürü ve bu literatürdeki muhteva ilişkileri üzerine yapılmış en kapsamlı çalışma olma özelliğini haizdir.

 

TÜBA-TESEP Ödülleri
Üniversitelere yönelik nitelikli Türkçe telif eser üretimi teşvikini amaçlayan Bilimsel Telif Eser Programı (TESEP) kapsamında; 2022 yılında Sosyal Bilimler ve Doğa ve Mühendislik Bilimleri alanında 1'er esere Telif Eser Ödülü, Sosyal Bilimler alanında 1 esere Fuat Sezgin Özel Ödülü, 2 eser Halil İnalcık Özel Ödülü’nü paylaştı, 1 esere Mehmet Genç Özel Ödülü ve 1 esere de Kayda Değer Eser (Mansiyon) Ödülü olmak üzere toplam 7 eser, 6 TÜBA-TESEP Ödülü’ne layık görüldü. Böylece şimdiye kadar ödüllendirilen eser sayısı da 226’ya yükseldi.

TÜBA- GEBİP Ödülleri Hakkında
Doğa, mühendislik, sağlık bilimleri ile sosyal bilimler alanlarında çalışan üstün başarılı genç bilim insanlarını, bilimsel çalışmalarını Türkiye’de sürdürmeleri, kendi çalışma gruplarını oluşturmaları, Türkiye kaynaklı uluslararası düzeyde nitelikli proje ve yayınlarını ödüllendirme ve teşvik amacıyla 2001’den beri veriliyor. Özgün ve yüksek talep gören program kapsamında, ödül sahiplerine 3 yıl boyunca her yıl 35 bin liralık mali desteğin yanında, tez aşamasındaki doktora öğrencileri için de ayrıca her yıl 15 bin liralık ek destek ve akademi üyelerince danışmanlık da sağlanıyor.

TÜBA-TESEP Ödülleri Hakkında
Tüm bilim alanlarında üniversite düzeyinde nitelikli Türkçe bilimsel telif eser yazım ve yayınını teşvik amacıyla veriliyor. 2008’de başlatılan ve 2016’ya kadar telif ve çeviri eserlerin ödüllendirildiği TEÇEP olarak adlandırılan programın 2017’den itibaren telif eserleri teşvik etmeyi amaçlayan TESEP olarak devamına karar verildi. Bu seneden itibaren, TÜBA-TESEP Ödülleri kapsamında Akademi Konseyi tarafından, belirli bilim alanlarında yayımlanan eserlere, alanında dünya bilimine değer katmış, ulusal ve uluslararası başarılarıyla ülkemizi onurlandırmış Şeref Üyelerimizin adına ihdas edilen “Halil İnalcık Özel Ödülü”, “Fuat Sezgin Özel Ödülü” ile “Mehmet Genç Özel Ödülü” veriliyor. 2022 yılında, TESEP Telif Eser Ödülü, Fuat Sezgin Özel Ödülü, Halil İnalcık Özel Ödülü ve Mehmet Genç Özel Ödülü için 25 bin TL, Kayda Değer Telif Eser Ödülü (mansiyon) için ise, 15 bin TL ödül takdim ediliyor.

 

 

 

 

 

Görüntülenme: 841 Yayınlanma Tarihi: 22 Kasım 2022