Uluslararası Bir Kariyer İçin Doğru Tercih: 29 Mayıs Ekonomi

Uluslararası Bir Kariyer İçin Doğru Tercih: 29 Mayıs Ekonomi

Uluslararası Bir Kariyer İçin Doğru Tercih: 29 Mayıs Ekonomi

İlk öğrencilerini 2014-2015 akademik yılında kabul eden İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Ekonomi Bölümü, yurtdışı tecrübeli akademik kadrosu ile öğrencilerine küresel bir vizyon sunuyor. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı ve Ekonomi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Reşat Kayalı’ya Ekonomi Bölümü’nün vizyonu ve hedeflerini sorduk.

 

Bize kısaca Ekonomi Bölümünün kapsamından bahsedebilir misiniz? Ekonomistler nasıl kimselerdir? Hangi alanlarda çalışırlar?

Eğer bir tanım vermek gerekirse ekonomi disiplini kıt kaynakların alternatif kullanım alanları ve birbiriyle yarışan hedefler arasında nasıl tahsis edilmesi gerektiğini inceler. İngiliz yazar Oscar Wilde’a göre ise bir ekonomist “her şeyin fiyatını bilen fakat hiçbir şeyin değerini bilmeyen” birisidir. Bu ekonomistlere yöneltilmiş olan haksız eleştirilerden sadece bir tanesidir. İyi bir ekonomistin formasyonunun sağlam bir felsefe, tarih ve sosyal bilim alt yapısı üzerine oturtulmuş olması gerekir. Özellikle iktisadi politikadan sorumlu olan ekonomistlerin alacakları kararların “varoluşsal” etkilerini anlayabilmeleri için böyle bir formasyon vazgeçilmezdir. Bu formasyon üzerine ekonomi disiplinine özgü uzmanlık derslerinin oturtulması gerekir. Ana hatlarıyla bu uzmanlık dersleri iktisat teorisi (mikro ve makroiktisat), sayısal yöntemler (istatistik ve ekonometri) ve uluslararası ekonomi, maliye ve para ve banka gibi “çekirdek alan” derslerinden oluşur.

Ekonomistler için ulusal ve uluslararası kuruluşlarla özel sektörde birçok çalışma alanı mevcuttur. Mesela Maliye Bakanlığı, Merkez Bankası ve TUİK gibi ulusal kuruluşlar bünyelerinde çok sayıda ekonomist istihdam etmektedirler. Aynı durum Dünya Bankası, IMF ve OECD gibi uluslararası kuruluşlar için de söz konusudur. Özel sektörde ise ekonomistler bankaların araştırma ve istihbarat birimleriyle ekonomik araştırmalar ve danışmanlık şirketlerinde kolaylıkla iş bulabilirler.

 

Ekonomi okumak isteyen bir öğrenci neden İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi’ni seçmeli?

İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nün müfredat programı ABD ve İngiltere’deki seçkin üniversitelerin müfredat programları örnek alınarak hazırlanmıştır. Aynı zamanda üniversitenin Akademik Gelişim Programı (AGEP) öğrencilerin mezuniyet sonrası istihdam alanları göz önünde tutularak yabancı dil ve özel uzmanlık dersleri verecek şekilde yapılandırılmaktadır. Arzu eden öğrenciler bu dersleri aldıkları takdirde mezuniyetten sonra hiç zaman kaybetmeden hedefledikleri pozisyonlara ulaşabilirler.

 

Akademik kadronuzda uzmanlık alanı bakımından hangi alanlar öne çıkıyor? Kadroyu bu anlamda hangi kriterlere göre belirlediniz?

Bugün için kadromuzda öne çıkan alanları uluslararası ekonomi, uluslararası ekonomik entegrasyon ve Avrupa Birliği, para ve banka, uluslararası finans, maliye politikaları, ekonomik büyüme ve kalkınma ve kurumsal iktisat olarak belirtebiliriz.

 

Ekonomi disiplini oldukça geniş bir alana yayılıyor. Sizin özellikle iddialı olduğunuz bir alan var mı bu geniş yelpazede?

Önümüzdeki yıllarda genç akademik kadromuzun ve daha sonraki yıllarda aramıza katmayı düşündüğümüz öğretim üyelerinin yukarıda adı geçen alanlarda ses getiren araştırmalara imza atacağını düşünüyoruz.

 

“Her lisan yeni bir insandır” denir, biliyorsunuz. Dil öğrenimi küreselleşen dünyada giderek önemini arttırıyor. Siz öğrencilere dil alanında ne gibi imkanlar sunuyorsunuz?

Yabancı dil öğrenimi 29 Mayıs’ta özellikle teşvik edilen bir konudur. Bir grup öğrenci herhangi bir yabancı dili öğrenmek konusunda üniversite yönetimine niyet beyanında bulunursa bu talep muhakkak değerlendirilir ve arzu edilen yabancı dili öğretmek üzere nitelikli bir öğretim üyesi bu konuda görevlendirilir. Bu eğitimi başarıyla tamamlayan öğrencilerden ücret alınmaz. 

Görüntülenme: 641 Yayınlanma Tarihi: 7 Temmuz 2015