İSTANBUL 29 MAYIS ÜNİVERSİTESİ
Yeni Koronavirüs (COVID-19) Salgını Bilgilendirme Sayfası

Koronavirüs (COVID-19) Salgını Hakkında
COVID-19 (Yeni Koronavirüs Hastalığı) Nedir?

Yeni Koronavirüs (COVID-19), ilk olarak Çin’in Vuhan Eyaleti’nde Aralık ayının sonlarında solunum yolu belirtileri (ateş, öksürük, nefes darlığı) gelişen bir grup hastada yapılan araştırmalar sonucunda 13 Ocak 2020’de tanımlanan bir virüstür.

Salgın başlangıçta bu bölgedeki deniz ürünleri ve hayvan pazarında bulunanlarda tespit edilmiştir. Daha sonra insandan insana bulaşarak Vuhan başta olmak üzere Hubei eyaletindeki diğer şehirlere ve Çin Halk Cumhuriyeti’nin diğer eyaletlerine ve diğer dünya ülkelerine yayılmıştır.

Coronavirüsler, hayvanlarda veya insanlarda hastalığa neden olabilecek büyük bir virüs ailesidir. İnsanlarda, birkaç koronavirüsün soğuk algınlığından Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS) ve Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS) gibi daha şiddetli hastalıklara kadar solunum yolu enfeksiyonlarına neden olduğu bilinmektedir. Koronavirüs hastalığına COVID-19 neden olur.

COVID-19 (Yeni Koronavirüs Hastalığı) Belirtileri Nelerdir?

Belirtisiz olgular olabileceği bildirilmekle birlikte, bunların oranı bilinmemektedir. En çok karşılaşılan belirtiler ateş, öksürük ve nefes darlığıdır. Şiddetli olgularda zatürre, ağır solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği ve ölüm gelişebilmektedir.

COVID-19 (Yeni Koronavirüs Hastalığı) Nasıl Bulaşır?

Hasta bireylerin öksürmeleri aksırmaları ile ortama saçılan damlacıkların solunması ile bulaşır. Hastaların solunum parçacıkları ile kirlenmiş yüzeylere dokunulduktan sonra ellerin yıkanmadan yüz, göz, burun veya ağıza götürülmesi ile de virüs alınabilir. Kirli ellerle göz, burun veya ağıza temas etmek risklidir.

Covid-19 Enfeksiyonunda Kimler Daha Fazla Risk Altında?

COVİD-19 enfeksiyonu ile ilgili şimdiye kadar edinilen bilgiler, bazı insanların daha fazla hastalanma ve ciddi semptomlar geliştirme riski altında olduğunu göstermiştir.

  • Vakaların yüzde 80'i hastalığı hafif geçirmektedir.
  • Vakaların %20’si hastane koşullarında tedavi edilmektedir.
  • Hastalık, genellikle 60 yaş ve üzerindeki kişileri daha fazla etkilemektedir.
Hastalıktan En Çok Etkilenen Kişiler:
  • 60 yaş üstü olanlar
  • Ciddi kronik tıbbi rahatsızlıkları olan insanlar:
    • Kalp hastalığı
    • Hipertansiyon
    • Diyabet
    • Kronik Solunum yolu hastalığı
    • Kanser gibi
  • Sağlık Çalışanları
Çocuklar Risk Altında Mı?

Çocuklarda hastalık nadir ve hafif görünmektedir. Çocuklarda şimdiye kadar ölüm görülmemiştir.

Hamileler Risk Altında Mı?

COVID-19 enfeksiyonu gelişen gebe kadınlarda hastalığın ciddiyeti konusunda sınırlı bilimsel kanıt vardır.

Bununla birlikte mevcut kanıtlar COVID-19 enfeksiyonu sonrası hamile kadınlar arasındaki hastalık şiddetinin, hamile olmayan yetişkin COVID-19 vakalarına benzer olduğunu ve hamilelik sırasında COVID-19 ile enfeksiyonun fetüste olumsuz bir etkisi olduğunu gösteren hiçbir veri olmadığını göstermektedir.

Şu ana kadar COVID-19'un hamilelik sırasında anneden bebeğe bulaştığına dair de bir kanıt bulunmamaktadır.

COVID-19 (Yeni Koronavirüs Hastalığı) Tanı Nasıl Konur?

Yeni Koronavirüs tanısı için gerekli moleküler testler ülkemizde mevcuttur. Tanı testi sadece Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Ulusal Viroloji Referans Laboratuvarında ve belirlenmiş Halk Sağlığı Laboratuvarlarında yapılmaktadır.

COVID-19 (Yeni Koronavirüs Hastalığı) 'na Yakalanmamak İçin Öneriler

Mümkün olduğu kadar yurtdışına yolculuk yapılmaması önerilmektedir. Yurtdışına çıkışın zorunlu olduğu durumlarda aşağıdaki kurallara dikkat edilmelidir:

Akut solunum yolu enfeksiyonlarının genel bulaşma riskini azaltmak için önerilen temel ilkeler Yeni Koronavirüs (COVID-19) için de geçerlidir. Bunlar;

  • El temizliğine dikkat edilmelidir. Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği kullanılmalıdır. Antiseptik veya antibakteriyel içeren sabun kullanmaya gerek yoktur, normal sabun yeterlidir.
  • Eller yıkanmadan ağız, burun ve gözlerle temas edilmemelidir.
  • Hasta insanlarla temastan kaçınmalıdır (mümkün ise en az 1 m uzakta bulunulmalı).
  • Özellikle hasta insanlarla veya çevreleriyle doğrudan temas ettikten sonra eller sık sık temizlenmelidir
  • Hastaların yoğun olarak bulunması nedeniyle mümkün ise sağlık merkezlerine gidilmemeli, sağlık kuruluşuna gidilmesi gereken durumlarda diğer hastalarla temas en aza indirilmelidir.
  • Öksürme veya hapşırma sırasında burun ve ağız tek kullanımlık kağıt mendil ile örtülmeli, kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda ise dirsek içi kullanılmalı, mümkünse kalabalık yerlere girilmemeli, eğer girmek zorunda kalınıyorsa ağız ve burun kapatılmalı, tıbbi maske kullanılmalıdır.
  • Çiğ veya az pişmiş hayvan ürünleri yemekten kaçınılmalıdır. İyi pişmiş yiyecekler tercih edilmelidir.
  • Çiftlikler, canlı hayvan pazarları ve hayvanların kesilebileceği alanlar gibi genel enfeksiyonlar açısından yüksek riskli alanlardan kaçınılmalıdır.
  • Seyahat sonrası 14 gün içinde herhangi bir solunum yolu semptomu olursa maske takılarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı, doktora seyahat öyküsü hakkında bilgi verilmelidir.

Yukarıdaki bilgilerin tamamı Sağlık Bakanlığının hazırladığı COVID-19 sayfasından alınmıştır. Detaylı bilgi için; https://covid19.saglik.gov.tr/

İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi’nde Koronavirüse Karşı Etkin Mücadele Düzenli Olarak Devam Ediyor.
İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi’nde Koronavirüse Karşı Etkin Mücadele Düzenli Olarak Devam Ediyor.

Üniversitemizin Koronavirüs ve Diğer Enfeksiyonlardan Korunmak Amaçlı Aldığı Önlemler;

İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Rektörlüğü, koronavirüs tehdidi ilk ortaya çıktığı andan itibaren hızla hareket ederek gerekli koruyucu tedbirleri almış, tüm personelini ve öğrencilerini bu virüs tehlikesinden nasıl korunmaları gerektiği konusunda sürekli bilgilendirmiş ve gerekli organizasyon ekiplerini kurarak sahadaki faaliyetlerini eksiksiz yerine getirmeye devam etmektedir.

Üniversitemizde Koronavirüs ve diğer enfeksiyonlardan korunmak amaçlı dezenfeksiyon çalışmaları profesyonel şekilde Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından Ocak 2020 tarihinde yayınlanmış 2019-nCov Hastalığı Sağlık Çalışanları Rehberi esas ve dayanak alınarak başlatılmıştır.

Dezenfeksiyon çalışmalarında kullandığımız dezenfektanlar 2019-nCov Hastalığı Sağlık Çalışanları Rehberinde yer alan ürünler ve aktif maddeleri içermektedir. Temizlik personelimiz masa, sandalye, sehpa, koltuk gibi eşyalara genel temizlik yaptıktan sonra özenle dezenfektan uygulamakta ve gün içinde devamlı dezenfeksiyon işlemini kusursuz sağlamaktadır.

Üniversitemizde derslik, amfi gibi kullanılan mekanlar ve tuvaletler, hava dezenfeksiyonu için kullanılan ULV (Ultra Low Volume) cihazı yardımıyla Bakanlık rehberinin önerdiği dezenfektanlar kullanılarak dezenfekte edilmektedir.

İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Rektörlüğü

Koronavirüs (COVID-19) Uyarıları
Biz Bize Yeteriz TÜRKİYEM
Hayat Eve Sığar (HES) kodu hakkında önemli duyuru!

Kıymetli Çalışanlarımız, Öğrencilerimiz ve Misafirlerimiz,

Bilindiği üzere COVID-19 salgınıyla mücadelede hastalık tanısı konulmuş ya da temaslı durumdaki kişilerin toplumdan izole edilmesi de bu süreçte üzerinde durulması gereken en önemli hususlardan biridir. Bu doğrultuda, bulaş riskinin azaltılması amacıyla Sağlık Bakanlığınca “Hayat Eve Sığar (HES)” uygulaması geliştirilmiş olup söz konusu uygulama toplumun her alanında yaygın olarak kullanılmaya başlanmış, birçok kurumda ise kullanımı zorunlu kılınmıştır.

Sizlerin ve toplum sağlığını korumak adına Üniversitemize girişlerde de “Hayat eve sığar (HES) kodu” uygulaması zorunlu olarak kullanılmaya başlanacaktır.

Mensuplarımız ve ziyaretçilerimizin yerleşke girişlerinde;

  • Alınan HES QR kodunu ilgili personelin cep telefonu vasıtasıyla okutarak,
  • Alınan HES kodunu ilgili personele söyleyip sistemden onaylatarak,
  • Yerleşke girişlerinde bulunan İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Güvenli Alan kare kodunu okutup bu ekranı güvenlik görevlisine gösterip (risksiz olunması halinde) yerleşkeye giriş yapılabilecektir.

HES Kodu Nasıl Alınır?

  • Hayat Eve Sığar Mobil Uygulaması ( IOS ve Android) ile,
  1. Adım: Uygulamayı telefonunuza indirin.
  2. Adım: “HES kodu işlemleri” bölümüne gidin.
  3. Adım: “HES kodu oluştur” bölümüne tıklayın.
  4. Adım; Bir Kod kullanım süresi seçin.
  • 2023 kısa numarasına göndereceğiniz SMS ile;
  1. Adım: Telefonunuzun mesaj oluştur bölümünü açın.
  2. Adım: HES yazıp boşluk bırakın.
  3. Adım: T.C. kimlik numaranızı yazın ve boşluk bırakın.
  4. Adım: T.C. kimlik seri numaranızın son 4 hanesini yazın ve boşluk bırakın.
  5. Adım: HES kodunuzun paylaşım süresini gün olarak yazın. (Bu bilgi HES kodunun diğer ilgili kurum ve kuruluşlarla ne kadar süre paylaşılacağı ile ilgilidir ve gereklidir.)
  6. Adım: Yazdığınız mesajı 2023’e gönderin.
  • E-Devlet üzerinden
  1. Adım: https://www.turkiye.gov.tr/saglik-bakanligi-hes-kodu-uretme-ve-listeleme giriş yapın.
  2. Adım: Açılan sayfada Yeni HES Kodu butonuna tıklayın.
  3. Adım: HES Kodunun üretileceği kişi seçimi yapın.
  4. Adım: HES kodunun ismi ve geçerlilik süresini belirleyin.

Artık HES kodunuz kullanıma hazır.

Sağlıklı günler diler bilgilerinize sunarız.

İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Rektörlüğü