Ekonomi Bölümü (İngilizce) Ders İçerikleri

İSTANBUL 29 MAYIS UNIVERSITY
FACULTY OF ECONOMICS AND ADMINISTRATIVE SCIENCES
THE UNDERGRADUATE COURSE DESCRIPTIONS OF THE DEPARTMENT OF ECONOMICS

 

Econ. 101: Principles of Economics I (İngilizce)

The primary objective of this course is to introduce to the students the fundamental concepts of economic analysis. At the beginning of the course, scarcity will be emphasized as the key concept providing the rationale for economics as a social science. Afterwards, problems that have to be solved by an economic system will be enumerated and the role of the price system in the solution of these problems will be highlighted. This will set the stage for the discussion of opportunity cost, the production possibility frontier, marginal cost and marginal benefit. Subsequently the standard topics of microeconomics such as market supply and market demand, elasticity of demand and supply, theory of the consumer, theory of production, theory of cost and the theory of the perfectly competitive firm will be discussed in succession. The course will end with a brief discussion of different types of market structures such as monopolistic competition, monopoly, oligopoly and their welfare implications.

Econ. 101: Ekonominin Temel İlkeleri I (Türkçe)

Bu dersin başlıca amacı öğrenciyi iktisadi analizin temel kavramlarıyla tanıştırmaktır. Başlangıçta nedret iktisadi sorunun temeli olarak vurgulanacak, iktisadi sistemin çözmek zorunda olduğu sorunların dökümü yapılacak ve piyasa sisteminin bu sorunların çözümünde oynadığı rol incelenecektir. Bunu takiben fırsat maliyeti kavramı ve üretim olanakları eğrisi irdelenecektir. Marjinal maliyet ve marjinal fayda kavramlarının vurgulanmasından sonra arz ve talep, talep ve arz esnekliği, tüketici teorisi, üretim ve maliyet teorileri ile tam rekabet şartları altında çalışan firma teorisi gibi mikroiktisat teorisinin standart konuları ele alınacaktır. Dersin son bölümünde tekelci rekabet, tekel ve oligopol gibi değişik piyasa yapılanmaları ve bunların sosyal refah üzerindeki etkileri tartışılacaktır.

Econ. 102: Principles of Economics II (İngilizce)

The primary objective of this course is to introduce to the students the key concepts underlying macroeconomics. While microeconomics investigates the conditions necessary to attain an efficient allocation of resources, macroeconomic policy aims to attain the full utilization of resources. Moreover, inflation control, the proper management of the balance of payments and the maintenance of a sustainable rate of economic growth are the other key objectives of macroeconomic policy. The course is structured in the framework of an aggregative general equilibrium model consisting of the product, labor, asset and foreign exchange markets. Each of these markets will be investigated in depth and the welfare implications of alternative economic policies will be highlighted. The course will end with a discussion of the unemployment-inflation trade off and the effectiveness of fiscal and monetary policies under different scenarios.

Econ. 102: Ekonominin Temel İlkeleri II (Türkçe)

Bu dersin amacı öğrencileri makroiktisata özgü temel kavramlar ve sorunlarla tanıştırmaktır. Mikroiktisat kaynak tahsisinde etkinliğin sağlanmasını amaçlarken makroiktisat politikasının öncelikli hedefi ekonomide mevcut kaynakların tam olarak kullanılabilmesidir. Ayrıca enflasyonun kontrolü, ödemeler dengesinin iyi yönetilmesi ve sürdürülebilir bir büyüme sürecinin sağlanması için gerekli politikaların uygulanması da makroiktisat politikasının hedefleri arasındadır. Ders, ürün, emek, finansal varlıklar ve döviz piyasalarından oluşan bütünsel bir genel denge çerçevesi üzerine yapılandırılmıştır. Bu piyasaların herbiri ayrıntılı olarak incelenecek ve bazı şartlar altında bu piyasalarda ortaya çıkabilecek refah kayıpları vurgulanacaktır. Son olarak derste enflasyon ve işsizlik arasındaki tercih  ile para ve maliye politikalarının etkinliği sorunları ele alınacaktır.

Econ. 103: Management I (İngilizce)

This course covers the fundamentals of management and focuses mainly on the technical skills in management. The theories and principles of organization and management as well as their application in business and industry are discussed. The functions of management and the relative merits of different forms of business ownership are a part of the course coverage. The main topics covered in the course are the management environment, strategic management, organizational structure and functions of management such as planning, organizing, staffing, directing and control.

Econ. 103: Yönetim I (Türkçe)

Bu ders yönetimin temel kavramlarını kapsamakta ve esas itibarıyla yönetim için gerekli teknik beceriler üzerine odaklanmaktadır. Organizasyon ve yönetimle ilgili teoriler ve ilkeler ve bunların işletmelerde ve endüstrideki uygulamaları tartışılacaktır. Yönetimin fonksiyonları ve değişik işletme türlerinin nisbi zaafları ve üstünlüklerinin incelenmesi dersin kapsamı içindedir. Derste işlenecek başlıca konular yönetim ortamı ve stratejik yönetim ile planlama, organizasyon, eleman alımı, görevlendirme ve kontrol gibi yönetimin yapısı ve fonksiyonlarını ilgilendiren hususlardır.

Econ. 104: Management II (İngilizce)

In view of the fact that, in the current business environment, managing people with various backgrounds and motives is a challenging issue, this course focuses mainly on the soft skills needed to perform well in a management position. These can be enumerated as analytical thinking, decision making and human skills such as managing individuals and allowing them to realize their potential. The course aims to provide students with an understanding of effective team formation and skills to manage the team members’ performance.

Econ. 104:  Yönetim II (Türkçe)

Günümüzdeki iş ortamında değişik arka planlara sahip ve değişik amaçlara yönelik bireylerin yönetiminin zorlayıcı bir konu olduğu göz önünde bulundurulduğunda bu ders esas itibarıyla başarılı bir yönetici için gerekli yumuşak beceriler üzerine odaklanmaktadır. Bunları analitik düşünebilme yeteneği, karar verme ve bireyleri  potansiyellerini gerçekleştirecek şekilde yönetme gibi insani beceriler olarak sıralayabiliriz. Ders ayrıca öğrencilerin nasıl etkin bir takım oluşturulacağını ve takımdaki bireylerin performanslarının nasıl yönetileceğini anlamalarını sağlamayı amaçlamaktadır.

Econ. 105: Mathematics for Economists I (İngilizce)

Introduction of basic mathematical tools used in economic analysis; present value and discounting; multivariate differential calculus; unconstrained and constrained optimization; difference equations; dynamic optimization.

Econ. 105: İktisatçılar için Matematik I (Türkçe)

İktisadi analizde kullanılan matematiksel araçlara giriş; şimdiki değer ve iskonto yöntemleri; çok değişkenli diferansiyel matematik; tahditsiz ve tahdit altında optimizasyon; fark denklemleri; dinamik optimizasyon.

Econ. 106: Mathematics for Economists II (İngilizce)

Economic dynamics and integral calculus, differential equations; simultaneous differential and difference equations and their applications to economic problems, business cycles and growth models.

Econ. 106: İktisatçılar için Matematik II (Türkçe)

İktisadi dinamik ve entegrasyon, diferansiyel denklemler; eş anlı diferansiyel denklemler ve fark denklemleri ve bunların iktisadi sorunlara uygulanması, konjonktür analizi ve büyüme modelleri.

Econ. 201: Macroeconomics I (İngilizce)

The course is a survey of macroeconomic theory at the intermediate level, emphasizing a model building approach. After a review of national income accounting, the ISLM model will be introduced. This model will set the framework for the analysis of fiscal and monetary policies. Aggregate demand and aggregate supply curves will be derived so as to analyze the inflation-unemployment trade off under different behavioral assumptions.

Econ. 201: Makroekonomi I (Türkçe)

Model kurma ilkesi üzerine yapılandırılmış olan bu ders makroiktisat teorisine orta-ileri düzeyde bir yaklaşımı kapsar. Milli gelir muhasebesinin yeniden incelenmesinden sonra ISLM modeli ortaya konulacak ve bu model maliye ve para politikalarının incelendiği çerçeveyi oluşturacaktır. Toplam talep ve toplam arz eğrileri oluşturulacak ve değişik davranışsal varsayımlar altında enflasyon-işsizlik ilişkisi irdelenecektir.

Econ. 202: Macroeconomics II (İngilizce)

This is the second course of the macroeconomics sequence, focusing on dynamic analysis. The purpose of this course is to analyze the factors that affect the growth of output, capital stock and technology. The course starts with a discussion of Harrod, the first modern economist to make the transition from static to dynamic analysis whose pessimistic conclusions about the stability of growth equilibrium have given birth to modern growth theory. The course traces the subsequent developments in the theory of growth. Different growth theorists focus on different variables explaining the level and growth rate of per capita income. These variables include saving, investment, technology, human capital, research and development and social and political institutions. The course will analyze these theories and variables in a detailed manner and will end with a discussion of the Turkish growth experience.

Econ. 202: Makroekonomi II (Türkçe)

Bu ders, dinamik iktisadî analizin tartışıldığı, makroiktisat serisinin ikinci dersidir. Dersin amacı gayrı safî millî hasılanın, sermaye stokunun ve teknolojinin büyümesini etkileyen faktörlerin incelenmesidir. Ders, statik iktisadî analizden dinamik analize geçişi yapan ilk modern iktisatçı Harrod’un tartışılmasıyla başlar. Harrod’un büyüme dengesinin istikrarına ilişkin olumsuz düşünceleri modern büyüme teorisinin doğmasına yol açmıştır. Ders modern büyüme teorisindeki gelişmeleri inceleyerek ilerler.  Farklı iktisatçılar kişi başına millî gelirin seviye ve büyüme hızını açıklayan farklı değişkenler öne sürmüşlerdir. Bu değişkenler arasında tasarruflar, yatırımlar, teknoloji, beşerî sermaye, araştırma-geliştirme çalışmaları, sosyal ve politik kurumsal yapı öne çıkanlardır. Ders bu teorileri ve değişkenleri ayrıntılı bir şekilde inceleyecek ve Türkiye’nin büyüme performansının tartışılmasıyla sona erecektir.

Econ. 203: Microeconomics I (İngilizce)

 A mathematical treatment of contemporary theories of consumer demand, firm behavior, price and wage determination in different market structures, strategic interaction among economic agents, decision making under uncertainty; welfare economics.

Econ. 203: Mikroekonomi I (Türkçe)

Değişik piyasa yapıları bağlamında modern tüketici talebi, firma davranışı, fiyat ve ücret oluşumu teorilerinin matematiksel olarak incelenmesi; iktisadi aktörler arasında stratejik karşılıklı iletişim, belirsizlik varsayımı altında karar verme; refah ekonomisi.

Econ. 204: Microeconomics II (İngilizce)

More advanced and specific topics will be taken up in the second semester, building on the background acquired during the first semester. The input markets, where economic resources are bought and sold, will be investigated by studying the monopsonistic market power of a resource buyer. Subsequently, general equilibrium analysis will be introduced, where economic interaction among different markets is formally analyzed.  Several causes of market failures such as asymmetric information, market power, consumption and production externalities and public goods will also be studied. Some of the policy measures that attempt to rectify these failures will also be discussed along with many real world examples that illustrate these theoretical models.

Econ. 204: Mikroekonomi II (Türkçe)

Birinci dönemde ele alınan konuların bir temel oluşturduğu varsayımı altında daha ileri düzeyde ve daha özgül bazı konular ikinci dönemde ele alınacaktır. İktisadi kaynakların alınıp satıldığı girdi piyasaları tek alıcı (monopsonist) konumundaki bir kaynak alıcısının piyasa gücü bağlamında tartışılacaktır. Bunu takiben değişik piyasalar arasındaki karşılıklı etkileşimi ele alan genel denge analizi formel olarak incelenecektir. Piyasa çöküşlerine (market failures) sebep olan asimetrik bilgi, piyasa gücü, tüketim ve üretim dışsallıklarıyla kamu malları da analiz edilecektir. Bu sorunları gidermeye yönelik politikalar ve bu teorik modelleri somuta indirgeyen gerçek örnekler de tartışılacaktır. 

Econ. 205: Statistics for Economists I (İngilizce)

The course deals with frequency distributions, measures of central tendency and variability, basic theorems of probability, independent and joint events, conditional probability, discrete probability distributions, normal distributions, sampling distributions and sample drawing techniques necessary for economic analysis.

Econ. 205: İktisatçılar için İstatistik I (Türkçe)

Ders frekans dağılımları, merkezi eğilim ve değişim ölçüleri, olasılık teorileri, bağımsız ve bağıntılı olaylar, ayrık olasılık dağılımları, normal dağılım, örnekleme dağılımı ve örnek seçme teknikleri gibi iktisadi analiz için gerekli istatistiksel kavramları işler.

Econ. 206: Statistics for Economists II (İngilizce)

The course deals with principles of point estimation, properties of point estimators, techniques of estimation, optimality criteria in estimation, interval estimation, hypothesis testing, comparison tests for independent and paired samples, multiple comparisons, non-parametric methods, regression, correlation, analysis of variance and elementary time series analysis necessary for economic analysis.

Econ. 206: İktisatçılar için İstatistik II (Türkçe)

Ders nokta tahminlerinin prensipleri, nokta tahminlerinin özellikleri, tahmin teknikleri, tahmin yapabilmek için uygun kriterler, aralık tahminleri, hipotez testi, bağımsız ve eşlenmiş örneklemler için karşılaştırma testleri, çoklu karşılaştırmalar, parametrik olmayan metodlar, regresyon, korrelasyon, varyans analizleri ve zaman serisi analizleri gibi iktisadi analiz için gerekli istatistiksel kavramları işler.

Econ. 207: Fundamental Concepts of Law (İngilizce)

The course aims to teach students the basic principles of law and the legal system of Turkey. The legal rules and their difference from other rules of social conduct will be analysed. Sources of law and the hierarchy of enacted law will be explained within the framework of Turkish and continental European legal systems. Types of sanction according to the different branches of law will be discussed. After examining the basic principles of law, different branches of law will be introduced and briefly discussed. Especially, constitutional law, administrative law, law of persons, law of obligations, criminal law and law of civil procedure will be studied in the framework of the Turkish legal system. Comparative legal systems will be discussed while examining various legal issues during the term.

Econ. 207: Hukukun Temel Kavramları) (Türkçe)

Dersin amacı öğrencilere hukukun temel prensipleri ve Türk Hukuk Sistemi hakkında bilgi vermektir. Hukuk kuralları ve bu kuralların diğer toplumsal düzen kurallarından farkları üzerinde durulacaktır. Hukukun kaynakları ve normlar hiyerarşisi konuları Türk hukuku ve kıta Avrupası hukuk sistemi kapsamında incelenecektir. Hukukun farklı dallarında yaptırım türlerine değinilecektir. Hukukun temel prensipleri üzerinde durulduktan sonra belli başlı hukuk dalları tanıtılacak ve bunların temel ilkeleri açıklanacaktır. Özellikle anayasa hukuku, idare hukuku, kişiler hukuku, borçlar hukuku, ceza hukuku ve medeni usul hukuku konuları Türk hukuk sistemine göre incelenecektir. Dönem boyunca çeşitli hukuki kavramlar incelenirken bu kavramların karşılaştırmalı hukuk sistemindeki karşılıkları üzerinde de durulacaktır.

Econ. 208: Business Law (İngilizce)

Legal transactions, classification of contracts, formation of contracts, offer and acceptance, contractual capacity, reality of consent; fictitious transactions; voidable contracts: mistake, fraud, duress, unconscionable bargain; subject matter of the contracts (illegal bargains). Representation, performance of contracts, remedies for breach of contracts, modalities of obligations: conditional contracts, joint liability and rights; third party beneficiary contracts.

Scope of commercial law, commercial enterprises, commercial transactions, assignment, commercial papers (drafts, checks, notes), partnerships (ordinary and general), stock corporations, different kinds of contracts (sale, agency, leasing, factoring, etc.), law of torts, quasi contracts (unjust enrichment), introduction of law of property and succession; conflict of laws.

Econ. 208: İşletme Hukuku (Türkçe)

Hukuki işlemler, anlaşmaların sınıflandırılması ve yapılandırılması, teklif ve kabul, anlaşma ehliyeti, muvafakat, hayali işlemler; hükümsüz anlaşmalar: hata, hile, tehdit, gayriahlaki işlemler, kanundışı pazarlıklar, temsil, anlaşmaların gücü ve şekilleri, bozulan anlaşmalara karşı iyileştirme tedbirleri, zorunlulukların modalitesi; şartlı anlaşmalar, müşterek hak ve sorumluluklar; üçüncü kişi lehine yapılan anlaşmalar.

Ticaret hukukunun kapsamı, ticari işletmeler, ticari işlemler, temlik, ticari belgeler (poliçe, çek, senet), ortaklıklar (özel ve genel), anonim şirketler, anlaşma çeşitleri (satış, temsil, leasing, factoring vb.), haksız muamele kanunu, şibih akitler (haksız zenginleşme), mülkiyet ve veraset hukukuna giriş; kanunlararası çelişkiler.

Econ. 209: Financial Accounting I (İngilizce)

Introduction to basic concepts and principles of accounting, accounting and bookkeeping; the balance sheet equation, effects of transactions on the accounting equation, double-entry bookkeeping, concept of debit and credit, the general journal and posting of transactions, preparing a trial balance, adjusting the accounts and preparing the income statement and balance sheet, merchandising concern, detailed analysis of basic accounts: cash, accounts receivable and notes receivable, inventories and inventory valuation methods.

Econ. 209: Genel Muhasebe I (Türkçe)

Muhasebenin temel kavramlarına ve ilkelerine, muhasebecilik ve hesap tutmaya giriş; bilanço eşitliği, çift taraflı hesap kaydı, borç alacak kavramı, yevmiye defteri ve işlem kayıtları, geçici mizanın hazırlanması, hesapların denkleştirilmesi ile gelir tablosu ve bilançonun düzenlenmesi, ticaret firması, basit hesapların detaylı tahlili: nakit, alacak hesapları, alacak senetleri, stok ve demirbaşlar ve bunların değerleme yöntemleri.

Econ. 210: Financial Accounting II  (İngilizce)

Accounting for tangible and intangible assets, accounting for natural resources, depreciation theory, depreciation methods, depreciation applications in Turkey, current and long-term liabilities, payroll accounting and its applications in Turkey, partnership and corporations, cash flow and analyzing financial statements.

Econ. 210: Genel Muhasebe II (Türkçe)

Maddi duran varlıklar ve maddi olmayan duran varlıkların muhasebeleştirilmesi, doğal kaynakların muhasebeleştirilmesi, amortisman teorisi, amortisman yöntemleri, Türkiye’de amortisman uygulamaları, cari ve uzun vadeli yükümlülükler, bordro muhasebesi ve Türkiye’deki uygulamaları, iştirak ve şirketler, nakit akışı ve finansal tabloların analizi.

Econ. 308: Economic History (İngilizce)

The course deals with the transformation of the politically fragmented, non-market European feudal societies into societies characterized by market orientation and centralized political structures. It focuses on differential patterns of agrarian and commercial development in individual regions as well as in the formation of a global economy centered around Western Europe.

Econ. 308: İktisadi Tarih (Türkçe)

Bu ders siyasi ve iktisadi yönden parçalanmış bir görünüm arz eden feodal Avrupa toplumlarında merkezi politik örgütlenme ve ulusal piyasaların ortaya çıkış süreçlerini inceler. Değişik bölgelerdeki farklı zirai ve ticari gelişme örüntüleri üzerine ve aynı zamanda Batı Avrupa merkezli bir dünya ekonomisinin   gelişme sürecine odaklanır.

Econ. 301: Public Finance I (İngilizce)

The main objective of the course is to provide an understanding of government intervention in the economy when faced with market failure. The course focuses on the analysis of public goods versus private goods, externalities, decreasing costs. There will be an in depth analysis of the causes of government expenditure growth and the budget system along with a detailed discussion of cost-benefit analysis.

Econ. 301: Kamu Maliyesi I (Türkçe)

Bu derste devletin ekonomideki rolü üzerinde durulmakta ve özellikle piyasa sisteminin yetersizliği vurgulanmaktadır.  Burada özel ve sosyal malların nitelikleri, dışsal ekonomiler ve azalan maliyetler kuramı ele alınmaktadır. Kamu harcamalarının gelişim nedenleri ve bütçe sistemleri ve bu bağlamda fayda- maliyet analizi tartışılacaktır.

Econ. 302: Public Finance II (İngilizce)

The course begins with a discussion of taxation principles, tax incidence and optimal taxation. Subsequently, fiscal policy and stabilization and fiscal multiplier models will be discussed. The course will also focus on the effectiveness of stabilization policies in the open economy. Finally, the debate on the effectiveness of fiscal versus monetary policy will be taken up.

Econ. 302: Kamu Maliyesi II (Türkçe)

Dersin başında vergi sistemindeki temel ilkeler, vergide yansıma ve optimal vergi kuramı ele alınacaktır. Daha sonra maliye politikaları ve stabilizasyon konusu incelenecek ve mali çarpan (fiscal multiplier) modelleri karşılaştırılacaktır. Açık ekonomilerde stabilizasyon politikasının etkinliği incelenecektir. Son olarak maliye ve para politikalarının hangi koşullarda daha etkin olduğu  konusu ele alınacaktır.

Econ. 307: International Economic Trends and the Turkish Economy  (İngilizce)

In this course, we will first review the most influential events that have shaped both the world economy and the Turkish economy in the last century. Then we will consider the effect of globalization and regionalization movements appearing after World War II on the developed and developing countries. In this respect, Turkey’s economic and social indicators will be compared with those of other countries.  Subsequently, we will examine how globalization has positively distinguished “emerging markets” from developed and developing economies since the 1980’s and the economic, development and growth policies that are implemented by emerging markets. China, South Korea, India and Turkey will be discussed as exemplary cases in terms of their competition power, advantages and vulnerabilities.

Econ. 307: Uluslararası Ekonomik Gelişmeler ve Türkiye Ekonomisi (Türkçe)

Bu derste ilk olarak son yüzyılda hem dünya hem de Türkiye ekonomisini şekillendiren en önemli olayları gözden geçireceğiz. Ve ikinci dünya savaşından sonra baş gösteren küreselleşme ve bölgeselleşme hareketlerinin gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere etkisini değerlendireceğiz. Bu bakımdan Türkiye’nin ekonomik ve sosyal göstergeleri diğer gruplardaki ülkelerin göstergeleri ile karşılaştırılacaktır. Daha sonra küreselleşmenin “su yüzüne çıkan piyasaları”  nasıl 1980’lerden beri gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerden pozitif biçimde ayrıştırdığını, su yüzüne çıkan piyasalar tarafından uygulanan ekonomi, kalkınma ve büyüme politikalarını, Çin, Güney Kore, Hindistan ve Türkiye örneklerini, rekabet güçlerini, üstünlük ve kırılganlıklarını inceleyeceğiz.

Econ. 303: Econometrics I (İngilizce)

The Simple Regression Model: basic assumption, estimation and tests of hypotheses, the coefficient of determination, regression through the origin, prediction, functional forms and the problem of choosing between them. The Multiple Regression Model: Estimation, hypothesis testing and prediction, functional forms and specification error analysis, multicollinearity.

Econ. 303: Ekonometri I (Türkçe)

Tek Değişkenli Doğrusal Regresyon Modeli: temel varsayımları, tahmin ediciler ve hipotez testleri, belirlilik katsayısı, orijinden geçen regresyon, kestirim, fonksiyon kalıpları ve seçimi. Çok Değişkenli Regresyon Modeli: Tahmin, hipotez testi ve kestirim, fonksiyon kalıpları ve hata analizleri, çoklu doğrusallık.

Econ. 304: Econometrics II (İngilizce)

Dummy Variables: testing structural change, estimating the prediction error variance, seasonal adjustment and pooling cross sectional and time series data. Lagged Variables: the polynomial distributed lag and the geometric distributed lag. Autocorrelation and heteroscedasticity. Simultaneous equations: identification and single-equation estimation.

Econ. 304: Ekonometri II (Türkçe)

Gölge Değişkenler: yapısal değişim testleri, kestirim hatası varyans tahmini, mevsimsel çözümlemeler ve kesit serilerinin ve zaman serilerinin birleştitilmesi. Gecikmeli Değişkenler: gecikmesi çok terimli dağıtılmış ve geometrik dağıtılmış gecikmeler, ardışık bağımlılık ve değişen varyans. Eşanlı denklemler: türetilmesi ve tek denklem tahmini.

Econ. 305: International Economics I (İngilizce)

The objective of this course is to introduce to the students the basic concepts in the pure theory of international trade. Topics covered will include the Ricardian theory of international trade (law of comparative cost), the standard theory of international trade, demand, supply, offer curves and the terms of trade, factor endowments and the Heckscher-Ohlin theory, trade restrictions such as tariffs and nontariff trade barriers and forms of economic integration such as customs unions and free trade areas.

Econ. 305: Uluslararası İktisat I (Türkçe)

Bu dersin amacı öğrencileri reel dış ticaret teorisindeki temel kavramlarla tanıştırmaktır. İşlenen konular Rikardiyen dış ticaret teorisi (karşılaştırmalı maliyetler yasası), standart dış ticaret teorisi, talep, arz ve teklif eğrileri ile ticaret hadleri, faktör miktarları ve Heckscher-Ohlin teorisi, gümrük vergileri ve gümrük dışı engeller gibi dış ticaret üzerindeki kısıtlamalar, gümrük birlikleri ve serbest ticaret bölgeleri gibi ekonomik entegrasyon örnekleridir.

Econ 306: International Economics II (İngilizce)

The objective of this course is to introduce to the students the monetary theory of international trade and the policies that emanate from this theory. Topics covered will include balance of payments analysis under different exchange rate regimes, income determination in a small open economy and the the basic Keynesian and Mundell-Fleming models. The relative merits of fixed, flexible and hybrid exchange rate regimes will be discussed. The course will end with a discussion of the evolution of the international monetary system and the prospects for its future.

Econ. 306: International Economics II (Türkçe)

Bu dersin amacı öğrencileri parasal dış ticaret teorisi ve bu teoriden kaynaklanan politikalarla tanıştırmaktır. İşlenen konular değişik kur rejimleri altında ödemeler dengesi analizi, küçük bir açık ekonomide gelir düzeyinin belirlenmesi, temel Keynesyen model ve Mundell-Fleming modelidir. Sabit, serbest ve karışık kur rejimleri karşılaştırmalı olarak incelenecektir. Dersin son bölümünde uluslararası para sisteminin gelişimi incelenecek ve sistemin geleceğiyle ilgili tahminler yapılmaya çalışılacaktır.

Econ. 403: Money and Banking I (İngilizce)

The course will begin with an introduction of the definition, functions and classification of money. Subsequently, there will be a discussion of the determination of the supply of and the demand for money and the theories aiming to explain  changes in the price level. This will be followed by a discussion of money creation, the money multiplier, velocity of circulation of money and the money base. The course will end with a historical overview of the international monetary system and exchange rate regimes.

Econ. 403: Para ve Banka I (Türkçe)

Bu derste önce paranın tanımı, işlevleri, sınıflandırılması ele alınacaktır. Daha sonra para arz ve talebinin belirlenmesi, fiyat seviyesindeki değişmeleri açıklayan teoriler konusu incelenecektir. Paranın üretimi, para çarpanı, paranın dolaşım hızı, para tabanı bundan sonra irdelenecek konular arasındadır. Uluslararası para sistemleri ve döviz kuru rejimleri tarihsel gelişimi içerisinde tartışılacaktır.

Econ. 404: Money and Banking II (İngilizce)

The course will begin with a discussion of the financial system. Financial institutions will be examined in two categories as commercial banks and other financial institutions. The financial markets where financial institutions are situated will be examined under the headings of money and  capital markets. The derivative markets involving futures, forward transactions, options and swaps as well as the regulatory authorities empowered to ensure the smooth functioning of financial institutions and financial markets will also be discussed. Subsequently, the focus will shift to the discussion of the structure and functioning of the central bank which holds a key position in the conduct of monetary policy. Central bank balance sheet analysis will be strongly emphasized to reinforce a good understanding of central bank operations and monetary policy. To this end, an effort will be made, in addition, to teach the analysis of balance of payments statistics and monetary and economic data published by various institutions in terms of examples.

Econ. 404: II Para ve Banka II (Türkçe)

Bu derste öncelikle finansal sistemin yapısı ele alınacak, finansal kurumlar mevduat bankaları ve diğer finansal kurumlar alt başlıkları altında incelenecektir. Bu bağlamda finansal kurumların yer aldığı finansal piyasalar ve finansal araçlar para ve sermaye piyasaları ana başlıkları altında açıklanacaktır. Vadeli işlemler (futures), forward, opsiyon, swaps işlemlerinin yer aldığı türev piyasalar da ele alınacak konular arasındadır. Finansal sistemin düzenli ve sağlıklı olarak işlemesini sağlamak amacıyla oluşturulan finansal kurumları ve piyasaları düzenleyen ve denetleyen otoriteler ayrıca anlatılacaktır. Söz konusu kurumlar arasında yer alan, finansal sistemin ve para politikasının yürütülmesinde önemli bir işleve sahip olan Merkez Bankası merkez bankacılığı adı altında detaylı olarak işlenecektir. Para politikasını ve merkez bankacılığını daha iyi kavrayabilmek için merkez bankası bilançosu analizi öğretilecektir. Bu amaçla ayrıca ödemeler dengesi istatistikleri ile çeşitli kurumlar tarafından yayınlanan parasal ve ekonomik bazı verilerin analizinin nasıl yapılacağı da örnekler üzerinde gösterilecektir.

Econ. 405: History of Economic Thought  (İngilizce)

This course is devoted to a thematic analysis of the major schools of economic thought in the 18th and 19th centuries. The first part of the course focuses on Pre-Adamite economics with special emphasis on Mercantilism and Physiocracy. This is followed by a systematic examination of the theories of outstanding classical economists such as Adam Smith, David Ricardo and Thomas Malthus. The course ends with a detailed analysis of classical monetary theory.

Econ. 405: İktisadi Düşünce Tarihi  (Türkçe)

Bu ders 18. ve 19. yüzyıllardaki iktisadi düşünce okullarının ortak temalar bağlamında bir analizini kapsar. Dersin ilk bölümü Adam Smith öncesi okullardan merkantilizm ve fizyokrasiye odaklanacaktır. Daha sonra Adam Smith, David Ricardo ve Thomas Malthus gibi önde gelen klasik iktisatçıların başlıca eserleri, dersin son bölümünde ise klasik para teorisi ayrıntılı bir şekilde işlenecektir.  

Econ. 401: Economic Growth and Development (İngilizce)

The course will focus on a comparative analysis of developed and developing countries, models of growth and development, planning techniques, development policies, investment criteria and resource allocation. A key objective of the course is to identify major economic problems affecting less developed economies and to show how economic analysis can be used to identify the obstacles to development and to formulate appropriate policies for their removal.

Econ. 401: Ekonomik Büyüme ve Gelişme (Türkçe)

Ders gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin karşılaştırmalı bir analizine, büyüme ve gelişme modellerine, planlama teknikleri, gelişme politikaları, yatırım kıstasları  ve kaynak tahsisine odaklanacaktır. Dersin önemli bir amacı gelişmekte olan ülkeleri etkileyen başlıca ekonomik sorunların tanımlanması ve iktisadi analizin gelişmenin önündeki engellerin açığa çıkarılmasının ve bunların aşılabilmesinin nasıl mümkün kılınacağını göstermesidir.

Econ. 402: Advanced Political Economy (İngilizce)

The course aims to study the institutional framework which governs the structure and functioning of the national economy and the decision making process by which rewards are distributed to economic agents. Key topics include the simple exchange of two-person transactions, the political economy of multilateral exchange, classical market theory and economic policy, radical rebellions against the market, modern market equilibrium theory, the element of disequilibrium in modern market theory.

Econ. 402: İleri Düzey Ekonomi Politik (Türkçe)

Bu ders ulusal ekonominin yapısını ve işleyişini belirleyen kurumsal çerçeveyi ve ekonomik aktörleri ödüllendiren karar alma süreçlerini incelemeyi amaçlamaktadır. İşlenen başlıca konular arasında iki kişi arasındaki basit değişim işlemleri teorisi, çok taraflı değişimin ekonomi politiği, klasik piyasa teorisi ve iktisat politikası, piyasa kavramına radikal karşı çıkışlar, modern piyasa dengesi teorisi ve modern piyasa teorisinde denge dışılık unsuru vardır.

Econ. 407: International Political Economy (İngilizce)

The rationale for international political economy (IPE) arises from the fact that many important issues facing the international community cannot be understood properly within the boundaries of the traditional disciplines such as economics, poltical science or sociology. IPE transcends these boundaries by invoking an interdisciplinary approach appropriate to the problems under consideration. The course will begin by a survey of the IPE paradigms which have held sway over the last several hundred years, focusing on the mercantilist, liberal and Marxian paradigms. This will be followed by a study of the evolution of the international monetary system in the postwar period, culminating with the collapse of the Bretton Woods system and the emergence of globalization. The changing roles of the IMF and the GATT/WTO regimes after globalization will be emphasized. Finally, the issue of sovereign debt will be investigated in a comparative framework with reference to the debt crisis of the less developed countries in the 1980s and the current debt crisis facing Greece as a member of the European Monetary Union.

Ekon. 407: Uluslararası Politik İktisat (Türkçe)

Uluslararası Politik İktisat (UPI) konulu bir dersin gerekçesi dünyanın karşı karşıya olduğu önemli bazı sorunlara iktisat, siyasal bilim ve sosyoloji gibi yerleşik akademik disiplinlerin sınırları içinde kalarak çözüm getirmenin çok güç olmasında yatmaktadır. UPI çözülmesi gereken sorunun niteliğine göre disiplinlerarası bir yaklaşımı vurgulayarak bu sınırları aşar. Ders son birkaç yüzyıldır egemen olan UPI paradigmalarının incelenmesiyle başlar. Bu bağlamda merkantilist, liberal ve Marxist paradigmalar üzerine odaklanır. Bunu takiben uluslararası para sisteminin İkinci Dünya savaşı sonrası dönemdeki gelişimi incelenir. Bretton Woods sisteminin çöküşü ve globalizasyon sürecinin başlamasıyla IMF, GATT/WTO gibi uluslararası örgütlerin değişen rolleri vurgulanır. Son olarak az gelişmiş ülkelerin 1980li yıllarda yaşamış olduğu borç krizleri ile halen Avrupa Para Birliği üyesi Yunanistan’ın karşı karşıya olduğu borç krizi karşılaştırmalı bir perspektiften ele alınır. 

ALAN SEÇMELİ DERSLER

(Area Elective Courses)

 

Econ. 321: Principles of Islamic Finance (İngilizce)

Foundations of Islamic economics; history of Islamic economics; theory and practice of Islamic finance; problems of Islamic finance; Islamic financial instruments; Islamic finance in the world; future of Islamic finance.

Econ. 321: İslam Ekonomisi ve Finansı (Türkçe)

İslami iktisadın temelleri; İslami iktisadın tarihi; İslami finansın teorisi ve pratiği; İslami finansın sorunları; İslami finansal araçlar; dünyada İslami finans; İslami finansın geleceği.

ECON 322 Regional Trade Blocs and Globalization  (İngilizce)

This course provides the opportunity to examine concepts of regionalism and globalization, the forces that are driving these concepts, and the consequent apparent impact or lack thereof on business and countries. In particular, the history of international economic integration, the developments in the theoretical framework of economic integration, Globalization, GATT/WTO, regional economic integrations and formation of the European Union, new dynamics in trading blocs: Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), Shanghai Cooperation Organization (SCO) and Trans Pacific Partnership Agreement (TPP) are among the topics to be discussed in this course.

ECON 322: Bölgesel Ticaret Blokları ve Küreselleşme) (Türkçe)

Bu ders bölgeselleşme ve küreselleşme kavramlarını, bu kavramları sürükleyen güçleri ve gerek iş dünyası gerek ülkeler nezdinde bölgeselleşmeye ve küreselleşmeye bağlı oluşan açık etki ya da bundan kaynaklanan eksiklikleri tahlil etme fırsatı sunmaktadır.  Özellikle,  Uluslararası Ekonomik bütünleşmenin tarihi, ekonomik bütünleşmenin teorik çerçevesindeki gelişmeler, küreselleşme, GATT ve Dünya Ticaret Örgütü, bölgesel ekonomik bütünleşme ve Avrupa Birliği, ekonomik bütünleşmede yeni dinamikler: Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) ve Şanghay İşbirliği Örgütü (SCO), Trans-Pasifik Ortaklık Anlaşması bu dersin konuları arasındadır.

Econ. 428: The Economics of the European Union (İngilizce)

This course will investigate the economics of the European Union (EU) in three parts. The first part deals with regional integration theories where the economic effects and the fundamental dynamics of regionalization, static and dynamic effects of customs unions and the customs union treaty between Turkey and the EU will be discussed. The second part will be devoted to a study of the EU institutions, the emergence of the single market and the structure of the EU budget. The third part will investigate theoretical issues such as economic and monetary union and optimum exchange rate areas in the historical context of “snake in the tunnel”, the European Monetary System (EMS) and the Maastricht Treaty. Finally, a cost- benefit analysis of a single currency will be discussed in the context of the European Monetary Union (EMU), highlighting the recent problems faced by the Eurozone countries.

Econ. 428: The Economics of the European Union (Türkçe)

Bu ders Avrupa Birliği (AB) ekonomisini üç bölümde incelemektedir. İlk bölüm bölgesel entegrasyon teorileriyle başlar. Bu başlık altında bölgeselleşmenin ekonomik etkileri ve temel dinamikleri, gümrük birliğinin statik ve dinamik etkileri ve Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliği Anlaşması incelenir. İkinci bölümde AB kurumları, Tek Pazar oluşumu ve AB büçesinin yapısı incelenmektedir. Üçüncü bölümde ise Ekonomik ve Parasal Birlik ve optimum kur alanı gibi teorik konular ‘tüneldeki yılan’, Avrupa Para Sistemi ve Maastricht Anlaşması gibi tarihsel süreç içinde incelenir. Bu bölüm tek paranın fayda ve maliyetlerinin Avrupa Para Birliği bağlamındaki son gelişmelerin değerlendirilmesiyle biter.

Econ. 323: Economic Policies and Natural Resources in the Middle East and North Africa (İngilizce)

The course will provide students with a comprehensive overview of the political economy of the MENA region. Economic structures and processes of development, institutions, and policy challenges facing the individual MENA countries  will be examined. Primarily, the focus will be on population growth, oil, international trade, structural adjustment measures, business networks and corruption.

Econ. 323: Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da Ekonomi Politikaları ve Doğal Kaynaklar (Türkçe)

BU derste öğrencilere Orta Doğu ve Kuzey Afrika (ODKA) bölgesinin ekonomi politiği hakkında kapsamlı bir değerlendirme sunulacaktır. ODKA ülkelerindeki  iktisadi yapılanmalar ve iktisadi gelişme süreçleri, kurumlar ve bu ülkelerin karşı karşıya olduğu politika sorunları incelenecektir. Öncelikle nüfus artışı, petrol, uluslararası ticaret, yapısal uyum önlemleri, iş dünyasındaki ilişkiler ve ahlaki yozlaşma üzerinde durulacaktır.

Econ. 324: Introduction to Marketing (İngilizce)

The objective of the course is to introduce students to the basic principles underlying marketing theory and practice. Marketing principles are examined in relation to wide variety of products and services.

Econ. 324: Pazarlamaya Giriş (Türkçe)

Dersin amacı öğrencileri pazarlama teorisi ve uygulamasının temel ilkeleriyle tanıştırmaktır. Pazarlama ilkeleri geniş bir ürün ve hizmet yelpazesi bağlamında incelenecektir.

ECON 326: International Economic Organizations  (İngilizce)

The focus of the course is on intergovernmental economic organizations. What role do International Economic Organizations (IEO) play in the global system? We will examine their historical origins, ostensible functions, the international and domestic political forces that impact their operations and their effectiveness. From a theoretical perspective, we will consider various approaches such as realist, liberal, bureaucratic, and constructivist. Delving into specific IEO, we analyze the main international financial organizations (IMF, World Bank, EBRD, BIS, etc.), OECD, GATT/WTO and regional trade organizations and unions (EU, NAFTA, etc.), ILO, etc. We will discuss some broad themes regarding IEO such as their capacity of promoting the world economy and national economies, their effectiveness in preventing crises and the need for institutions of new generation.

ECON 326: Uluslararası Ekonomik Kuruluşlar (Türkçe)

Dersin odağında hükümetlerarası ekonomik kuruluşlar yer almaktadır. Uluslararası Ekonomik Kuruluşlar (UEK) küresel sistemde hangi rolü oynuyor? Tarihi kökenlerini, belirgin işlevlerini, faaliyetlerini etkileyen uluslararası ve yerel güçleri ve etkinliklerini inceleyeceğiz. Teorik bakış açısından, realist, liberal, bürokratik ve yapısalcı gibi çeşitli yaklaşımları değerlendireceğiz. Öne çıkan uluslararası ekonomik kuruluşları inceleyerek bunlar arasında özellikle başlıca uluslararası finansal kuruluşları (IMF, Dünya Bankası, EBRD, BIS, vb.), OECD, GATT/DTÖ ve bölgesel ticaret kuruluşları (AB, NAFTA, vb.), ILO, vb. kuruluşları analiz edeceğiz. UEK ile ilgili, dünya ekonomisini ve ülke ekonomilerini geliştirme kapasiteleri, krizleri önlemedeki etkinlikleri ve yeni nesil kurumlara duyulan ihtiyaç gibi bazı geniş kapsamlı temalar tartışılacaktır.

Econ. 421: Post-Keynesian Economics I (İngilizce)

The course aims to present a critique of the neoclassical theory of production and distribution in the framework of the Cambridge debates in capital theory and to introduce Post-Keynesian economics as an alternative to the neoclassical paradigm. Samuelson’s surrogate production function model will be discussed in detail as the canonical stage to illustrate the breakdown of key neoclassical theorems. Subsequently, there will be a brief digression on methodology where the presuppositions of the neoclassical and Post-Keynesian research programs will be compared. The rest of the course will be devoted to a study of Post-Keynesian microeconomics including the Post-Keynesian theory of consumer behavior, the Post-Keynesian theory of the firm, constraints on growth and the variants of pricing procedures.

Econ. 421: Post-Keynesyen İktisat I (Türkçe)

Dersin amacı sermaye teorisindeki Cambridge tartışmaları bağlamında neoklasik üretim ve bölüşüm teorisinin bir eleştirisini yapmak ve Post-Keynesyen iktisadı neoklasik paradigmaya bir alternatif olarak sunmaktır. Başlıca neoklasik teoremlerin geçersizliğini sergilemek amacıyla Samuelson’un kaim üretim fonksiyonu modeli Cambridge tartışmalarının kanonik bir evresi olarak ayrıntılı bir şekilde işlenecektir. Daha sonra neoklasik ve Post-Keynesyen araştırma programlarının önkabulleri metodolojik açıdan ele alınacaktır. Dersin geri kalan bölümü Post-Keynesyen mikroiktisata ayrılmıştır. Bu bölümde sırasıyla Post-Keynesyen tüketici ve firma teorileriyle büyüme üzerindeki tahditler ve değişik fiyatlandırma prosedürleri tartışılacaktır.

Econ. 422: Economics of Energy (İngilizce)

Economic analysis of markets for various energy sources, their interactions with each other and with the rest of the economy; government intervention in energy markets; effects of price controls and regulation; policy issues concerning energy use, economic growth and the environment.

Econ. 422: Enerji Ekonomisi (Türkçe)

Çeşitli enerji kaynakları piyasalarının ekonomik analizi ve bu piyasaların birbirleriyle ve ekonominin bütünüyle olan etkileşimleri; enerji piyasasına devlet müdahalesi; fiyat kontrolleri ve düzenlemelerin etkileri; enerji kullanımı, ekonomik büyüme ve çevre gibi güncel politika konuları.

Econ. 423: Taxation in Turkey (İngilizce)

The general structure and sources of taxation in Turkey; income according to the Income Tax Law and characteristics of income; the concept of income tax liability and different forms of liability; taxation of income originating in different economic activities; taxation of income from financial assets and property income;taxation procedures concerning corporate taxes, the value added tax and the private consumption tax.

Econ. 423: Türk Vergi Sistemi (Türkçe)

Türk vergi sisteminin genel yapısı ve kaynakları; Gelir Vergisi Kanunu’na(GVK) göre gelir kavramı ve gelirin özellikleri; gelir vergisinde mükelleflik ve mükellefiyet şekilleri; değişik iktisadi faaliyetlerden kaynaklanan gelirlerin vergilendirilmesi; menkul ve gayrimenkul sermaye iradının vergilendirilmesi; diğer kazanç ve iradın vergilendirilmesi; kurumlar, katma değer ve özel tüketim vergileriyle ilgili vergilendirme prosedürleri.

Econ. 425: Cost-Benefit Analysis and Project Appraisal(İngilizce)

Departure from commercial profitability and  justification  for cost-benefit analysis; a survey of investment criteria; Little- Mirrlees method of project appraisal; world prices and valuation of marketed-goods and non-marketed goods; national  parameters : the standard conversion factor, shadow wage rates, marginal productivity of capital, consumption rate of interest, social price of income and the accounting rate of interest; the UNIDO approach to project appraisal:  valuation of direct and indirect benefits and costs; national parameters: shadow wage rates, shadow price of foreign exchange, social price of investment and social discount rate models; sensitivity and risk analysis; income distribution effects of projects; environmental effects of projects and discounting; social cost-benefit analysis in practice, case studies.

Econ. 425: Fayda-Maliyet Analizi ve Proje Değerlendirme(Türkçe)

Özel sektör karlılık kuralından sapma ve fayda-maliyet analizlerinin rasyonel gerekçesi; yatırım kriterlerine genel bir bakış; doğrudan  ve dolaylı fayda ve maliyetlerin değerlendirilmesi; Little ve Mirrlees proje değerlendirme metodu: dünya fiyatları, ticarete konu olan ve olmayan malların sosyal  fiyatlarının bulunması; ulusal parametreler: standard çeviri oranı, gölge ücret hadleri, sermayenin marjinal üretkenliği, tüketim faiz oranı, gelirin sosyal fiyatı ve sosyal iskonto haddi;  UNIDO proje değerlendirme yöntemi, doğrudan ve dolaylı fayda ve maliyetlerin hesaplanması, gölge döviz kuru,  gölge ücret hadleri, yatırımın sosyal  fiyatı ve sosyal iskonto haddi modelleri; sensitivite ve risk analizi; projelerin gelir dağılımı üzerindeki etkisi; yatırm projelerinin çevresel etkileri ve bugüne indirgeme; uygulamada sosyal fayda- maliyet analizleri, örnek projeler.

Econ. 426: Post-Keynesian Economics II (İngilizce)

Effective Demand and Employment: The Post-Keynesian labor market, the utilization function, pricing, rates of utilization and profits. Accumulation and capacity: historical versus logical time. Neo-Keynesian and Kaleckian growth models, finance and accumulation. Inflation: alternative explanations of inflation, conflicting claims models of inflation.

Econ. 426: Post-Keynesyen İktisat II (Türkçe)

Efektif Talep ve İstihdam: Post-Keynesyen emek piyasası, kullanım fonksiyonu, fiyatlandırma, kullanım oranları ve karlar. Birikim ve Kapasite: tarihsel ve mantıksal zaman. Neo-Keynesyen ve Kalecki tipi büyüme modelleri, finans ve birikim. Enflasyon: enflasyonla ilgili alternatif açıklamalar, enflasyonun çatışan talepler modelleriyle açıklanması.

Econ. 427: Social Policy (İngilizce)

After a brief introduction to the different methodological approaches in the field of political economy, this course is structured to provide an in-depth analysis of the different dimensions of the relation between the state, capital and labor in Turkey within an historical and comparative framework. It will attempt to examine the development processes and policies from a political economy perspective. Special emphasis will be given to changes in the international environment and their effects on the policies and prospects of the countries of the South in Latin America, South and East Asia and Africa in terms of alternative strategies of capitalist development and/or modes of integration into the world economy.

Econ. 427: Sosyal Politika (Türkçe)

Bu derste ekonomi politik alanındaki değişik metodolojik yaklaşımların kısa bir incelemesinden sonra Türkiye’de devlet, sermaye ve emek arasındaki ilişkilerin değişik boyutları tarihsel ve karşılaştırmalı bir çerçevede ele alınacaktır. Gelişme süreçleri ve politikaları ekonomi politik perspektifinden irdelenecektir. Uluslararası ortamdaki değişiklikler ve bunların Güney Amerika, Güney ve Doğu Asya ve Afrika’daki “Güney” ülkelerinin  politikaları ve gelişme ihtimalleri  üzerindeki etkileri  değişik kapitalist gelişim stratejileri ve/veya dünya ekonomisine entegrasyon süreçleri açısından incelenecektir.

Econ. 430: Schools of Economic Thought (İngilizce)

The first few weeks of the course will be devoted to a study of Marxian economics, focusing on the Marxian theory of value and distribution and the Marxian theory of capitalist development. This will be followed by a study of the neoclassical school as exemplified by the writings of Stanley Jevons, Karl Menger and Leon Walras. The last topics to be discussed in the course are neoclassical monetary theory and the emergence of Keynesian economics.

Econ. 430: Schools of Economic Thought (Türkçe)

Dersin başında Marxist iktisat teorisi ayrıntılı bir şekilde işlenecektir. Özellikle Marx’ın değer ve bölüşüm teorisi ile kapitalist gelişim teorisi vurgulanacaktır. Daha sonra neoklasik okulun doğuşu Stanley Jevons, Karl Menger ve Leon Walras’ın katkıları bağlamında ele alınacaktır. Dersin son bölümünde ise neoklasik para teorisi ve Keynesyen iktisadın doğuşu irdelenecektir.

Econ. 432: Monetary Policy in Turkey (İngilizce)

The primary objective of this course is to introduce students to the implementation of monetary policy in various countries with a special emphasis on Turkey, based on a foundation of monetary theory. Monetary policy can be viewed as the sum total of strategies aiming to realize general economic policy objectives by affecting the quantity and the cost of money as well as the expectations of firms and households. Given this framework, the objectives and instruments of monetary policy will be investigated in the course. Subsequently, there will be a discussion of strategies aiming to attain different monetary policy objectives. This will be followed by a discussion of the monetary policy transmission mechanism which can be viewed as the process by which changes in monetary policy instruments affect variables such as total output, inflation and employment. Finally, there will be a discussion of the history of monetary policy in different countries and in Turkey as viewed from a perspective of monetary policy targeting strategies.

Econ. 432: Türkiye’de Para Politikası (Türkçe)

Bu dersin başlıca amacı para politikasına teorik yaklaşımlar çerçevesinde dünyada ve Türkiye’deki para politikası uygulamaları konusunda öğrenciye temel bilgileri vermektir. Para politikasını genel olarak paranın miktarını, maliyetini ve firmalar ile hane halklarının beklentilerini etkileyerek genel ekonomi politikası amaçlarına ulaşmaya yönelik stratejiler bütünü olarak tanımlamak mümkündür. Bu bağlamda para politikasıyla ulaşılmaya çalışılan amaçlar ve bu amaçlara ulaşmak için kullanılan araçlar irdelenecektir.Bu konuların ardından para politikası hedefleme stratejileri ayrıntılı şekilde ele alınacaktır. Daha sonra “para politikası araçlarındaki değişimlerin toplam çıktı, enflasyon ve istihdam gibi değişkenleri nasıl etkilediğini gösteren mekanizma” olarak tanımlayabileceğimiz para politikası aktarım mekanizması konusu işlenecektir. Son bölümde dünyada ve Türkiye’de geçmişten günümüze değin uygulanan para politikaları para politikası hedefleme stratejileri ışığında anlatılacak ve tartışmaya açılacaktır. 

Ekonomi Bölümü Tarafından Açılan Üniversite Ortak Dersleri

ECON. 171: Introduction to Economics (İngilizce)

After a brief review of fundamental concepts such as supply and demand, the production possibility frontier and the circular flow diagram, the course will proceed with introductory macroeconomic analysis. Topics to be taken up at the outset are national income analysis and the measurement of changes in real purchasing power. Subsequently, macroeconomic theory will be introduced as a simplified general equilibrium framework composed of four markets: the labor market, the goods market, the asset market and the foreign exchange market, to be followed by a study of the internal operation of these markets. The course will end with an investigation of the organization and functioning of the monetary system and the effectiveness of fiscal and monetary policies.

EKON. 172: Ekonomiye Giriş (Türkçe)

Arz ve talep, üretim olanakları eğrisi ve dairesel akım şeması gibi temel ekonomik kavramların tekrarından sonra ders makroiktisata özgü konuları giriş düzeyinde işleyerek devam edecektir. Önce milli gelir analizi ve reel alım gücündeki değişikliklerin ölçümü ele alınacaktır. Daha sonra makroiktisat teorisi emek piyasası, ürün piyasası, para ve tahvil piyasası ile döviz piyasasından oluşan bir genel denge modeli olarak sunulacak ve bu piyasaların içsel işleyişi incelenecektir. Son olarak parasal sistemin organizasyonu ve işleyişi ile maliye ve para politikalarının etkinliği ele alınacaktır.

Ekon. 271: Temel İşletmecilik Bilgileri (Sosyal Hizmet Bölümü)

İş dünyası, kamu yönetimi ve topluma genel bir bakış; işletmenin temel fonksiyonları ve bunlar arasındaki ilişkiler; üretim, finans, pazarlama, araştırma ve geliştirme; örgütlenme.

Ekon. 371:İnsan Kaynakları Yönetimi (Sosyal Hizmet Bölümü)

İşçi-işveren ilişkilerinin temel ilkeleri ve sorunları, personel yönetimi, motivasyon, ücret-maaş yönetimi, performans değerlendirme.