Göç ve Mülteciler AGEP Semineri

Suriye halkının 2011 yılında sokak gösterileri ile başlayan ve iç savaşa dönüşen sürecinin içinde kalması ile birlikte Suriye’den yaklaşık 8 Milyon kişi ayrılmıştır ve çevre ülkelere sığınmışlardır. Bu gelişmelerden haberdar olup konunun ciddiyetinin farkında olarak İstanbul düzeyinde sürece dâhil olmak ve Suriyeliler ile dayanışmak ve bir yandan toplumsal farkındalığı oluşturmak amacı ile gerçekleştirmeyi istediğimiz bir program hazırladık. Bu program iki unsurdan oluşmaktadır:

  1. Konuşmacılar davet edilecek ve 3 seminer olacaktır. Bu seminerler bir taraftan teorik alt yapıyı oluştururken bir taraftan da Türkiye/İstanbul’daki alan çalışmalarının açıklanması olacaktır.
  2. Katılımcıları Suriyeli gençler ile bir araya getirme atölyeleri olacaktır.

Katılımcılara bu seminerler sonucunda katılım belgesi verilecektir.

Eğer bu konunun önemine siz de bizim gibi inanıyorsanız lütfen Yrd. Doç. Dr. Özlem Çaykent’e kayıt yaptırmak istediğinizi email olarak (ocaykent@29mayis.edu.tr) bildirin ya da kapısındaki listeye adınızı yazın. Kayıtlar 12 Ekim’e kadar sürecektir.

 

Başlangıç Tarihi: 15 Ekim 2015

 

Mültecilik bir İnsan Hakkıdır I – Şenay Özden 

 

Açıklama

Suriye halkının 2011 yılında sokak gösterileri ile başlayan ve Suriye yönetimin bu gösterileri şiddetle bastırmasından sonra girift bir hal alan iç savaşa dönüşen sürecinin içinde kalması ile birlikte Suriye’den yaklaşık 8 Milyon kişi ayrılmıştır ve çevre ülkelere sığınmışlardır. Savaş koşullarından kaçan bu insanların BMMYK verilerine göre 2,1 milyonu, AFAD verilerine göre ise 1,9 milyonu Türkiye’ye sığınmışlardır. Bu toplamdan 259.187 kişi (Eylül 2015 verileri) AFAD kamplarında diğerleri ise serbest ikamette farklı kentlere yayılmış olarak yaşamlarını sürdürmektedirler. İstanbul da ise yaşayan Suriyeli sayısının 330 bin civarında olduğu düşünülmektedir.

2011 den beri Suriyeliler ulusal ve uluslararası sivil toplum kurumlarının ve kamu kurumlarının desteği ile yaşamlarını kısmen idame ettirmektedirler. Ne var ki; yenilenen ihtiyaçların sürekli bir şekilde karşılanması gerekliliği, temel insan haklarına erişimdeki sorunlar, ayrımcılık ve ayrımcılığa bağlı gelişen nefret söylemi gibi sorunlar gün geçtikte artış göstermekte ve “geçici koruma rejimi” altında Türkiye de yaşayan Suriyelilerin ciddi problemler yaşamasına neden olmaktadır. Öte yandan özellikle hassas grupların, sömürünün/istismarın hemen her türlüsüne maruz kaldıkları gerek basına düşen haberlerden gerekse de kurumlarca yayınlanan raporlardan bilinmektedir.

Bu gelişmelerden haberdar olup konunun ciddiyetinin farkında olarak İstanbul düzeyinde sürece dâhil olmak ve Suriyeliler ile dayanışmak ve bir yandan toplumsal farkındalığı oluşturmak amacı ile gerçekleştirmeyi istediğimiz program iki unsurdan oluşmaktadır. Birincisi konuşmacılar davet edilecek ve 3 seminer olacaktır. Bu seminerler Bir taraftan teorik alt yapıyı oluştururken bir taraftan da Türkiye/İstanbul’daki alan çalışmalarının açıklanması olacaktır. İkinci unsur ise katılımcıları Suriyeli gençler ile bir araya getirme atölyeleri olacaktır.

 

  1. Seminer çalışmasının temel başlıkları:

 

  1. - Mültecilik bir İnsan Hakkıdır I ve II
    1. Göç ve Mülteciler ile çalışmak isteyen kişi/gruplara temel insan hakları eğitimi.
    2. Türkiye de Ne oluyor/ Kim Ne Yapıyor?
    3. Göç ve Nedenleri/Sonuçları
  2. Alan Dinamikleri ve STKlar I ve II
  1. Ekonomik Sosyal Haklara (sağlık, barınma, eğitim, çalışma, seyahat özgürlüğü vs) Erişim
  2. Mülteciler Arası ve Mülteci-Yerli Arası çatışma dinamikleri ve Çözüm Yolları: Kadın ve Suriyeli Kadın ve Çocuk Olarak Mültecilerin Bedensel Sömürüsü ( Mültecilerle Çalışan İnsan Hakları Kurumları ve İnsani Yardım Sağlayan Kurumların saha problemleri ve deneyim paylaşımı. (Hayata Destek Der. Mülteci Hakları Merkezinden konuşmacı davet edilebilir)
  1. Alan Dinamikleri ve Mülteciler I ve II (Öneri1:Doç.Dr. Besime Şen MSGSÜ Şehir ve Bölge Planlama)
    1. Mültecilerin “Mekân” ile kurduğu ilişki
    2. Mültecinin mekânla kurduğu zorunlu ve sınırlı ilişki: Gündelik yaşamın yeniden inşası ve toplumsal ilişkilerin mekânda/mekân üzerinden yeniden üretimi.
    3. Sosyal Sorumluluk/ Farkındalık ve sahada ne oluyor?
    4. Göç Eden: ✗ Çocuk ne yapar/ne yaşar ✗ Kadın ne yapar/ ne yaşar ✗ Genç ne yapar/ ne yaşar ✗ Yetişkin ne yapar/ ne yaşar
    5. Travma ve İkinci Travma
      1. Travma Nedir?
      2. Travma ile baş etme mekanizmaları nelerdir?
      3. İkinci Travma ve Travmatik gruplarla çalışanların kendilerini koruma yöntemleri nelerdir?

 

  1. Bu seminerle bağlı olarak seminer katılımcılarının Suriyeli gençler ile bir araya gelip deneyim ve düşünce alışverişini geliştirmek amaçlı 2 aktivite planlanmaktadır. Bunlar atölye çalışması ve farkındalık yaratacak aktivitelerin planlanıp uygulanmasından oluşacaktır.

 

  1. Gençler Gençlerle üretiyor. (gençler gençlerden öğreniyor?) ➢ (T-shirt baskı çalışması, bunlar daha sonra satılıp bu program çerçevesinde başka bir aktiviteye fon oluşturulacaktır)
  2. Film/belgesel gösterimi ve tartışması

 

Seminer sunuşlarına yapması için davet edilmesi düşünülen kişiler:

➢ Prof.Dr. Neşe Özgen

➢ Göksun Yazıcı

➢ Şenay Özden (Hamiş Suriye Kültür Evi)

➢ Dr. Muhtar Çokar (IKGV)

➢ Volkan Görendağ (Uluslararası Af Örgütü Türkiye Ofisi/Mülteci Koordinatörü)

➢ Av. Taner Kılınç (İzmir Mülteci-Der.)

➢ Prof. Dr. Cem Terzi (İzmir)

➢ Doç. Dr Besime Şen ( MSGSÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü)

Görüntülenme: 630 Yayınlanma Tarihi: 6 Ekim 2015 Güncellenme Tarihi: 6 Ekim 2015 08:21:36