Osmanlı Devleti'nde Korsanlar

Osmanlı Devleti'nde Korsanlar

Osmanlı devleti, özellikle 15. ve 16. yüzyılda güçlü donanması ile Akdeniz’i bir Türk denizi haline getirdi. Çağının birçok devletinin bir kadırgası bile olmadığı dönemde güçlü donanmasıyla gaza ve fethi denizlere taşıdı. Bununla birlikte birçok kraliyetten oluşan Haçlı donanmaları bile Osmanlı denizcilerini tehdit edemez haldeydi.

Kara ordusuyla dünyaya nam sallan devlet nasıl oldu da denizde de aynı başarıyı yakalayabildi? Şüphesiz, Osmanlı himayesine giren korsanlar bu başarıların önemli bir parçası. Peki, kimdi bu Korsanlar? Nerden geliyorlardı ve deniz eşkıyası olarak bildiğimiz Korsanlar nasıl oldu da adalete büyük önem veren bir devletin hizmetine girebildi?

Halil İnalcık danışmanlığında Bilkent Üniversitesinde ‘16. Yüzyılda Batı Akdeniz’de Osmanlı korsanları’ hakkında yüksek lisans tezini ve Georgetown Üniversitesinde ‘Osmanlı-Habsburg rekabeti çerçevesinde 16. Yüzyıl Akdeniz’inde İstihbarat’ konulu doktora tezini yazan Yrd. Doç Dr. Emrah Safa Gürkan, Osmanlı Devleti Donanmasında bulunan Korsanlar hakkında tüm soruları yanıtladı.

Görüntülenme: 1671 Yayınlanma Tarihi: 3 Aralık 2015