Prof. Dr. İsmail E. Erünsal’dan “Edebiyat Tarihi Yazıları” Kitabı

Prof. Dr. İsmail E. Erünsal’dan “Edebiyat Tarihi Yazıları” Kitabı

Üniversitemiz Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail E. Erünsal’ın Osmanlı Dönemi Türk Edebiyatı hakkında 22 makaleyi içeren “Edebiyat Tarihi Yazıları” kitabı yayımlandı.

Kitap, özellikle son yıllarda yayımlanan Osmanlılarda Sahaflık ve Sahaflar, Osmanlılarda Kütüphaneler ve Kütüphanecilik: Tarihî Gelişimi ve Organizasyonu ile Osmanlı Kültür Tarihinin Bilinmeyenleri: Şahıslardan Eserlere, Kurumlardan Kimliklere kitaplarıyla akademik dünya dışında da takip edilmeye başlanan Prof. Dr. İsmail E. Erünsal’ın edebiyatla ilgili makalelerinin derlenmesinden oluşmaktadır. Osmanlı Dönemi Türk Edebiyatını merkeze alan 22 makalesinin güncellenmiş hâli beş bölüm altında toplanmıştır.

Prof. Dr. Erünsal’ın Arşiv Kayıtları, Yazma Eserler ve Kayıp Metinler’e odaklanan makaleleri Osmanlı Eedebiyatıyla ilgili temel kaynaklardaki bilgileri “düzeltme”, “genişletme” ve “yeniden değerlendirip yorumlama” yoluyla konunun uzmanlarına ve meraklılarına yeni fırsatlar sunmakta, yeni ufuklar açmakta aynı zamanda Osmanlı kültür hayatını meydana getiren farklı alanlar arasındaki ilişkileri ve geçişleri titizlikle gözler önüne sermektedir. Derleme bu açıdan hem belli konular üzerine derinlemesine tahliller içermekte hem de Osmanlı kültür ve toplum hayatını bütüncül bir bakışla ele almaktadır.
 

Prof. Dr. İsmail E. Erünsal Kimdir?

1 Mart 1945’de Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde doğdu. İstanbul Yüksek İslâm Enstitüsünü 1968’de, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü 1969 yılında bitirdi. İstanbul’da çeşitli kolej ve liselerde edebiyat öğretmenliği yaptı. Meydan Yayınevinin yayımladığı Meydan Larousse: Büyük Lugat ve Ansiklopedi’sinin Yayın Kurulunda çalıştı. 1974 yılında doktora eğitimi için İngiltere’ye gitti. Edinburgh Üniversitesi’nde J.R.Walsh’ın danışmanlığında Tâcî-zâde Cafer Çelebi Dîvânı üzerine hazırladığı tezini 1977 yılında tamamladı.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Kütüphanecilik Bölümü’nde 1977’de Yrd. Doç. Dr. olarak başladığı öğretim üyeliğini 1990 yılına kadar sürdürdü. 1982 yılında Doçent, 1988’de Profesör oldu. 1990-2006 yılları arasında Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arşivcilik Bölümü Başkanlığını yürüttü. 1992-2000 yılları arasında aynı Üniversitenin Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü’nde, 1997-2010 tarihleri arasında da Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi’nde yönetim kurulu üyeliği yaptı.

Türk Dil Kurumu Bilim Kurulu üyeliği ve Başbakanlık Osmanlı Arşivleri Danışma Kurulu üyeliğinde bulundu. 1988 yılından bu yana da Turkish Studies Association’ın üyesidir. 1995’te Türk Tarih Kurumu Bilim Kurulu üyesi olan İsmail E. Erünsal, 1991 yılında Türk Tarih Kurumu Ödülüne, 2011 yılında da Türk kültürü alanındaki araştırma ve yayınları nedeniyle Elginkan Vakfı Türk Kültürü Araştırma Ödülüne layık görüldü.

1983 yılında İstanbul’da kurulan TDV İslâm Ansiklopedisi Genel Müdürlüğü bünyesinde bugüne kadar 42 cildi yayımlanmış olan TDV İslâm Ansiklopedisi‘nin te’lif ve redaksiyon çalışmalarına katkıda bulundu. Halen ansiklopediyi yayımlayan TDV İslâm Araştırmaları Merkezi’nin yönetim kurulu üyesi olup İSAM Kütüphanesi’nin de ilmi danışmanlığını yapmaktadır. İSAM’da Sosyal Bilimler alanlarında çalışacak araştırmacıların yararlanabilecekleri 20.000 konu başlığına sahip bir Dokümantasyon Merkezi’nin kurulmasına öncülük etmiştir. Ayrıca Türkiye Üniversitelerinde İlâhiyat sahasında yapılan doktora ve yüksek lisans tezlerinin bibliyografik kontrolünü sağlamak amacıyla veri tabanı oluşturulmasını ve 10.000 dolayında tezin bibliyografik künyeleri tespit edilerek kataloğunun hazırlanmasını sağlamıştır. Osmanlı İmparatorluğunun çeşitli bölgelerinde tutulmuş kadı sicillerinin mikrofilm ve dijital kopyalarının İSAM Kütüphanesine kazandırılması için teşebbüste bulunmuş ve bu çalışmalar sonucunda yaklaşık 20.000 dolayında sicil İSAM arşivine intikal etmiştir. TDV İslâm Araştırmaları Merkezi (İSAM) tarafından yayımlanan hakemli iki akademik dergi olan İslâm Araştırmaları Dergisi ve Osmanlı Araştırmaları Dergisi’nin Yayın Kurulu üyesidir. Ayrıca Türk Hukuk Tarihi Araştırmaları Dergisi’nin Yayın Kurulu üyesi olup makaleleri Osmanlı Araştırmaları, Libri, Wiener Zeitschrift für die Kunde des Morgenlandes, Türkiyat Mecmuası, İÜ Tarih Enstitüsü Dergisi, Journal of Turkish Studies, Erdem, İÜEF Kütüphanecilik Dergisi, Türklük Araştırmaları Dergisi, Güney-Doğu Avrupa Araştırmaları Dergisi, Arşiv Araştırmaları Dergisi gibi dergilerde yayımlanmıştır. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde Öğretim Üyesi olarak görev yapan İsmail E. Erünsal, Eski Türk Edebiyatı, Kültür Tarihi, Kütüphanecilik ve Arşivcilik sahalarında ilmi çalışmalarına devam etmektedir.

Görüntülenme: 512 Yayınlanma Tarihi: 17 Kasım 2016