Türk Dili ve Edebiyatı Bölümümüzden 3 yeni kitap!

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümümüzden 3 yeni kitap!

Üniversitemiz Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyeleri, çok değerli 3 kitaba imza attı. Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyelerimizden Prof. Dr. Orhan Okay, Prof. Dr. İsmail Erünsal ve Öğr. Gör. Nurettin Albayrak’ın kültür hayatımıza ciddi katkı sağlayan 3 kitabı, Kasım ayı başında raflarda yerini aldı.

Osmanlı Kültür Tarihinin Bilinmeyenleri

Kültür ve edebiyat tarihi alanında yaptığı çalışmalarla tanınan, Öğretim Üyemiz Prof. Dr. İsmail Erünsal’ın “Osmanlı Kültür Tarihinin Bilinmeyenleri” başlıklı yeni kitabı Timaş Yayınlarından çıktı. Erünsal, son kitabında tarihimizde yer tutmuş birtakım yanlış bilgileri, arşiv vesikaları üzerindeki uzun soluklu çalışmalarıyla düzeltiyor. Her biri Osmanlı kültür tarihi alanında çok önemli bir boşluğu doldurarak geleceğin tarihçilerine ve kültür araştırmacılarına yol gösteren birçok sorunun cevabı “Osmanlı Kültür Tarihinin Bilinmeyenleri”nde yer alıyor.

Prof. Dr. İsmail E. Erünsal, bu kitabında yıllar yılı zihninde yoğurduğu, çalışmaları sırasında tespit ettiği, ilmî çalışmalara katkı sağlayabileceğini düşündüğü, daha önce bilinmeyen belgeleri ve kültür tarihimizle ilgili bazı ilginç konuları okuyucularıyla paylaşıyor. Erünsal yaptığı çalışmalarda özellikle Osmanlı’dan günümüze kitap kültürü, sahaf ve kütüphaneler özelinde gün yüzüne çıkmamış birçok şer’i sicil, rapor, seyahatname ve günlüğü kullanıyor. Büyük bir ustalıkla yorumladığı bu belgelerin hepsi Osmanlı entelektüel tarihini aydınlatan birer meşale olarak literatürdeki yerini alıyor. Erünsal, “Osmanlılarda Sahaflık ve Sahaflar” isimli eseriyle de “2014 Necip Fazıl Ödülleri” kapsamında “Fikir-Araştırma” alanında ödüle layık görüldü.

Necip Fazıl: Sıcak Yarada Kezzap

Yirminci yüzyıl Türk fikir hayatına yön verenler arasında Necip Fazıl’ın özel ve önemli bir yeri vardır. Son kırk yılımızın fikri, siyasi ve dini görüşlerinde, faaliyetlerinde çok belirli tesiri bulunan Necip Fazıl, umumiyetle bu yönleri dikkate alınarak pek çok kitap ve yazıya konu edilmiştir. Türk Edebiyatı’nın duayen isimlerinden Prof. Dr. Orhan Okay’ın “Necip Fazıl: Sıcak Yarada Kezzap” başlıklı eseri ise akademik titizlikten taviz vermeden “Üstad”ın şair-sanatkâr ve yayıncı-dergici portresini yerli yerine koyma çabasının bir ürünü.

Edebiyatımızın öncü araştırıcılarından ve analistlerinden Orhan Okay hoca, Cumhuriyet devri Türk edebiyatının “orijinal ve aykırı kafa”larından biri olan Necip Fazıl Kısakürek hakkındaki görüş ve tespitlerini “Necip Fazıl: Sıcak Yarada Kezzap” başlıklı eserinde bir araya getiriyor.

Gönül Çalab’ın Tahtı: Açıklamalı Yunus Emre Sözlüğü

Türk Halk Edebiyatı alanında değerli araştırmalara imza atan öğretim üyemiz Öğr. Gör. Nurettin Albayrak, “Gönül Çalab’ın Tahtı” isimli eserinde Türk kültür tarihinin en büyük değerlerinden olan şair ve mutasavvıf Yunus Emre’nin şiirlerine odaklanıyor. Kitapta Yunus’un şiirlerinde yer alan kelimelerin etimolojileri, dünden bugüne bütün anlamları veriliyor ve kelimenin başta dinî/tasavvufi yönü olmak üzere, birçok yönü üzerinde duruluyor.

Son olarak da bu kelimelerin geçtiği beyitler, kelimenin kullanım sıklığına göre bir, iki ya da üçlü beyit olarak tanık gösteriliyor. Eserin “İnceleme” bölümünde ise Yunus’un doğum ve ölüm yıllarından başlanarak hayatı, inanç ve irfan dünyası, ümmiliği, eserleri, tarikatlarla olan münasebeti ve tarikatı, dili, şiirlerinin biçim ve muhteva özellikleri, şiirlerinde en çok kullandığı kelimeler ve bu kelimelerin dinî/tasavvufi literatürdeki yeri ve Yunus hakkında dünden bugüne yapılmış çalışmalar üzerinde tenkidî bir anlayışla duruluyor.

Görüntülenme: 505 Yayınlanma Tarihi: 14 Kasım 2014 Güncellenme Tarihi: 14 Kasım 2014 09:49:15