Mütevelli heyet başkanımız Dr. Tayyar Altıkulaç’ın yayına hazırladığı “el-Mushafü’ş-Şerif” (Taşkent Nüshası) adlı eseri Üniversitemiz yayınlarının ilk yayını olarak yayımlamış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz
Hz. Osman’ın yazdırdığı mushafların bugün nerede oldukları, hiç olmazsa bazılarının günümüze ulaşıp ulaşmadığı hususu, hiç şüphesiz Kur’an Tarihi’nin en önemli sorularından biridir. Çağdaş bazı müellifler eski kaynaklarda iz sürerek söz konusu nüshaların tarihine ışık tutmaya çalışmışlar ve bu izlerden kendilerine göre bazı sonuçlar çıkarmışlardır. Çıktıkları yolculuğun her birinde en çok yedi-sekiz asır ilerledikten sonra takip ettikleri izlerin bir yerlerde belirsiz hale gelmesine, bir süre sonra da kaybolmasına rağmen bunu yapmışlar, bazıları Taşkent, bazıları Kahire ve Topkapı… mushaflarının bunlardan biri olabileceği yolunda görüşler ileri sürmüşlerdir.
Konuyla ilgili önemli çalışmalar yapan merhum Prof. Dr. Muhammed Hamidullah Hz. Osman’ın yazdırdığı ve bazı il merkezlerine gönderdiği mushaflardan söz ederken bunlardan üçünün günümüze ulaştığını yazmış ve halen bulundukları adresleri de zikretmiştir. Hamidullah merhum konu ile ilgili;
"Hz. Osman tarafından il merkezlerine gönderilmiş olan Kur’an nüshaları, sonraki yüzyıllarda birbiri ardınca kayboldu. Fakat günümüzde bunlardan biri İstanbul’daki Topkapı Sarayı’nda; ikincisi, İngiltere’deki Hint Dairesi Kitaplığı’nda, bir üçüncüsü de Taşkent’te bulunmaktadır" demektedir.
Ancak Hamidullah merhum böyle yazmış olsa da bu nüshalar üzerine yapılan çalışmalar, söz konusu nüshaların hiçbirinin, ayrıca bunlar dışında Hz. Osman’a nispet edilen diğerlerinden herhangi birinin maalesef Hz. Osman’ın yazdırdığı ve belli merkezlere gönderdiği mushaflardan olmadığını ortaya koymaktadır. Müellifin bunlardan hiçbirini incelemeden, sadece katalog bilgilerine güvenerek bu kanaate ulaştığı anlaşılıyor. Bu nüshalar üzerinde kelime kelime, hatta harf harf yapılan incemeler göstermiştir ki söz konusu mushafların hepsi Hz. Osman’ın mushaflarından veya onlardan istinsah edilmiş nüshalardan yazılmıştır. Bazılarının sahabe kaleminden çıkmış olması da muhtemeldir.
Hocamızın bu eserle ilgili özet kanaatleri ise şu şekildedir;
"Taşkent Mushaf ’ı Hz. Osman’ın şehit edildiği sırada okuduğu İmam Mushaf değildir. Çeşitli merkezlere (Mekke, Kûfe, Basra,ve Şam’a) gönderdiği ve Medinelilerin istifadesi için bu şehirde bıraktığı mushaflardan biri olma ihtimali de yoktur."
Dr. Tayyar Altıkulaç hocamızın bu çalışmasının bir kaynak ve referans eser olarak hizmet edeceğine ve bu alandaki çalışmalara değerli katkılar oluşturacağına inanıyoruz.