X. Altay Toplulukları Sempozyumu

X. Altay Toplulukları Sempozyumu

Üniversitemiz öğretim üyelerinden Prof. Dr. İbrahim Kafi Dönmez, Prof. Dr. Feridun M. Emecen ve Prof. Dr. İlhan Şahin’in Düzenleme Kurulu ve Bilim Kurulu’nda yer aldığı ve bildirileriyle katıldığı X. Altay Toplulukları Sempozyumu, Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te Taşkent Devlet Şarkşinaslık Üniversitesi’nin ev sahipliğinde yapıldı.

Altayist akademisyenleri bir araya getiren, onların tanışmalarında ve ileriye yönelik işbirliklerinin gelişmesinde önemli bir rol oynayan ve geleneksel olarak yapılan Altay Toplulukları Sempozyumu’nun bu defaki konusu, tarihî süreç içinde Altay topluluklarında yemek ve beslenme kültürü idi.

27 Eylül 2022 tarihinde başlayan ve kültür programlarıyla 30 Eylül tarihine kadar devam eden sempozyuma başta ev sahibi Özbekistan olmak üzere Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Rusya Federasyonu, Hindistan, Kore, Japonya, Hindistan ve Macaristan’dan 130 civarında Altayist bilim insanı katıldı ve bildiriler sundu.

37 oturum hâlinde gerçekleşen sempozyumda Altay halk ve topluluklarının uygarlık değerlerinin ve kimliklerinin oluşmasında önemli bir rol oynayan yemek ve beslenme kültürünün tarih öncesi ve sonrası dönemlerdeki kaynakları (arkeolojik buluntular, kaya üstü tasvirler, yazılı ve sözlü kaynaklar) ve bu kaynaklardaki bilgiler; yemek ve beslenmenin tarihî gelişiminde avcılık dönemi, tabii bitkiler, bitkilerin ehlileştirilmesi ve kullanımı; yemek ve beslenme ile ilgili terimler ve bunların etimolojisi; yemek hazırlama, pişirme, saklama yöntemleri ve gelişimi; yemek ve beslenme ile ilgili içecekler (kımız, kefir, ayran, şoro, kımran gibi); kağan, hakan ve hükümdarlar başta olmak üzere ailelerin sofralarında orun (mevki) ve ülüş (et payı) geleneği; din, inanç ve özel günlerle (doğum, nişan, evlenme, ölüm ve kutsal günler gibi) ilgili yemek ve beslenme kültürü gibi konuları içine alan bildiriler sunuldu.

Sempozyuma Üniversitemiz öğretim üyelerinden Prof. Dr. İbrahim Kafi Dönmez, Yemek ve Beslenme Kültürünün Dinî Hükümlerle İlişkisi; Prof. Dr. Feridun M. Emecen, Sultan’ın Ekmeğini Yemek: Saray, Ekmek ve Kullar; Prof. Dr. İlhan Şahin ise Kırgızlarda Ustukan Geleneği adlı bildirilerini sundular.

Sempozyumun kapanış oturumunda 2023 yılında yapılacak sempozyumla ilgili talepler değerlendirildi ve Kazakistan’ın Almatı şehrindeki al-Farabi Kazak Millî Üniversitesi Rektörlüğünün talebi oybirliğiyle kabul edilerek gelecek yıl sempozyumun al-Farabi Kazak Millî Üniversitesinin ev sahipliğinde Altay Halklarında Yer ve Su Adları konusunda yapılmasına oybirliği ile karar verildi.

Sempozyum süresince kültürel ve sosyal faaliyet olarak hem başkent Taşkent’e hem de Türk ve İslâm tarihinde önemli bir yeri olan Semerkant’a geziler düzenlendi.

 

 

 

Görüntülenme: 1718 Yayınlanma Tarihi: 28 Ekim 2022